Toon zoekbalkToon menu

Wie zijn de ambassadeurs?

Op deze pagina vind je een overzicht van alle ambassadeurs die zich voorstellen op het Kennisplein Gehandicaptensector. Deze ambassadeurs hebben de ambassadeursleergang gehandicaptenzorg afgerond. Ze zijn enthousiast over hun vak en vertellen daar graag over op hun eigen social kanalen zoals Instagram, maar ook op het Kennisplein. 

Wie zijn de ambassadeurs?

Hieronder vind je de profielen van de ambassadeurs. Bekijk onder andere waar ze werken, welk thema ze zich op richten en klik door naar hun socials. 

Cato Habets


Functie: Kwaliteitsverpleegkundige 
Organisatie: Middin 
Thema's: Ouder wordende cliënt, gezondheid, kennis delen met (HBO-)verpleegkundigen in opleiding, hygiëne, zorg en dwang 

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector? Ik ben ambassadeur geworden omdat de verpleegkundigen die werkzaam zijn in deze sector meer podium verdienen. Verpleegkundigen zijn hard nodig, cliënten worden steeds ouder en hebben meer intensieve zorg nodig. Ik wil onder andere de verpleegkundigen in opleiding laten zien dat dit een prachtige sector is om in te werken. 

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt? Het is een herinnering aan een dame die mij altijd bij blijft. Als ik aan haar vroeg wat is mijn naam, zei ze: Cato! Maar op elk ander moment dat ze me zag zei ze: Tante Teun, blij dat ik je zie! Ik heb haar hier nooit op aangesproken want in haar beleving was ik Cato én Tante Teun! En dat is waar het om gaat, dat iedereen kan en mag zijn wie hij/zij/hen is. 

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector? Ik zou o.a. inzetten op meer plezier voor deze sector. Ik zie om mij heen dat collega’s druk zijn tijdens hun dienst, maar tussendoor elk moment aangrijpen om iets leuks te doen met de cliënten. Hoe fijn zou het zijn als we meer tijd hebben voor en met hen?! 
 
Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector? De kennis van verpleegkundigen en begeleiders meer laten samenkomen. Beide hebben een opleiding gevolgd en zijn deskundig, we kunnen advies aan elkaar vragen over bepaalde vraagstukken waardoor de kwaliteit van zorg kan stijgen voor de bewoners. Daarnaast meer inzetten op betere kennis over de gehandicaptenzorg binnen de opleiding tot (HBO-)verpleegkunde. 

Wat is je levensmotto of favoriete quote? Wees de verandering die je wilt zien in de wereld — Mohandas (Mahatma) Gandhi 

Links
Linkedin
Organisatie: Middin
Bijdragen: Een roeping is ongehoord ouderwets

Luka Doppen

Functie: Persoonlijk begeleider 
Organisatie: Estinea
Thema's: Inclusiviteit en gelijkwaardigheid

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector? In de samenleving loop ik nog wel eens tegen vooroordelen en de bekende clichés aan. Deze gedachtegangen zijn vaak vanuit onwetendheid en dit kan ik natuurlijk niemand kwalijk nemen. Hierdoor ben ik een Instagram account gestart, zodat ik anderen een inkijk kan geven in mijn werk op een woonlocatie waar mensen wonen met een meervoudige beperking, maar ook daarbuiten. Inmiddels ben ik erg actief binnen de sector en dit alles om een en dezelfde reden: de zichtbaarheid van de mens achter de beperking. 

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt? Het is natuurlijk onmogelijk om hier een specifiek voorbeeld te noemen, want er zijn er velen. Als ik toch een voorbeeld moet noemen is dat de band die ik had met Johan, een bewoner op de woonlocatie. Hij is mijn drijfveer om net dat stapje meer te zetten voor de sector. Hij leerde mij om anders te kijken, communiceren en in het hier en nu te leven. Een bijzondere vriend en grote inspiratiebron. 

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector? Ik geloof dat inclusie begint bij kinderen en zou het geld daarom zo willen spenderen dat kinderen met én zonder beperking elkaar meer kunnen ontmoeten op school, sport en bij inclusieve speeltuinen, zodat ze samen onbeperkt kind kunnen zijn. Dit zal zoveel mensen een stuk dichterbij elkaar brengen en de wereld een stuk mooier kleuren. 

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector? Ik las laatst in een rapport dat de gehandicaptensector een Calimero onder de andere sectoren is, maar dat ze zoveel van ons zouden kunnen leren. We zijn vaak te bescheiden, maar ik weet dat mijn collega's even trots zijn dat ze zich mogen inzetten, precies daar waar hun hart ligt en dit willen uitdragen naar anderen. Ik draag dan misschien de titel ambassadeur, maar ook jij bent een ambassadeur van ons prachtige vak. Het zit in de kleinste dingen waarin je dit verschil kunt maken voor de zichtbaarheid en het imago het de sector. 

Wat is je levensmotto of favoriete quote? Pas wanneer je leert te luisteren om te begrijpen, in plaats van te luisteren om te reageren, ontstaat er echt contact. 

Links
Instagram
Linkedin
Facebook
Organisatie: Estinea
Bijdragen: Luka op het Volwaardig Leven-congres

Astrid Groot Zevert


Functie: Persoonlijk begeleider 
Organisatie: Sius 
Thema's: Kennis en kunde delen, ouder wordende cliënten begeleiden met als speerpunt lichamelijke beperkingen. En palliatieve zorg. 

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?
Ik ben Ambassadeur van de Gehandicaptenzorg omdat ik deze doelgroep meer onder de aandacht wil brengen bij verpleegkundigen en verzorgenden.  

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?
Een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag toont op een dag veel agressie. Hij slaat en schopt mij en kan niet aangeven wat er speelt in zijn hoofd. Ik heb nabijheid geboden en in de dagen erna steeds het contact met hem opgezocht. 
Hij komt met een boek naar mij toe en laat zien dat het de dag dat hij zo boos was de sterfdag van zijn moeder was.  
Hij mist haar vreselijk. Die zondag samen naar het kerkhof gegaan om het graf te bezoeken. Wat mooi om dan te zien wat een rust en ontspanning dat de cliënt geeft als hij zich gehoord voelt.  

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector? 
Ik zou met 10 miljoen een opleidingsmodule willen ontwikkelen om de gehandicaptenzorg bij de verpleegkundigen en verzorgenden meer onder de aandacht te brengen, en hen kennis te laten maken met onze veelzijdige en mooie doelgroep. En een gelijkwaardige salariëring met de VVT en de GGZ.

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?
We zouden de kennis vanuit de ouderenzorg en de ggz meer moeten delen met elkaar. Zodat we in alle sectoren van elkaars kennis en kunde gebruik kunnen maken. En zo ook nog eens kosten kunnen besparen.  

Wat is je levensmotto of favoriete quote?
Doe waar je blij van wordt en volg je hart. 

Links
Linkedin

Lidewij Louvet

Functie: Begeleider en trainer gezonde leefstijl voor mensen met een beperking
Organisatie: Amarant
Thema's: Gezonde leefstijl en het bevorderen van realistische kijk op de doelgroep en ons vak

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?
Omdat het een ontzettend mooie doelgroep is! En zoveel mensen zijn ermee onbekend of hebben er een totaal verkeerd beeld van. Dit vind ik jammer. Door ambassadeur te zijn wil ik graag een steentje bijdragen aan het vormen van een realistischer beeld dat de maatschappij vormt van deze fantastische mensen. 

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?
‘Ben jij Lidewij?’ werd er van ver geroepen en voor ik het wist kreeg ik van een onbekende een knuffel. Dit overkwam mij tijdens de kennismaking met een nieuwe stage en doelgroep. Wat ben ik achteraf dankbaar voor deze stageplek en dat ik kennis mocht maken met prachtige mensen. En nu, 20 jaar later werk ik nog steeds met veel enthousiasme met deze doelgroep!

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector?
Mijn hart gaat sneller kloppen van mensen met een beperking ondersteunen bij een gezondere leefstijl. Daarom zou ik werken aan kennisverbreding van begeleiders op dit gebied en aan positieve gezondheid de basis voor de zorg te laten zijn. Het bevorderen van een realistische kijk op de doelgroep en ons vak, lijkt me ook een mooie besteding.

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?
Ik denk dat zorginstellingen veel van elkaar kunnen leren. Het lijkt me goed voor de sector om meer bij elkaar in de keuken te kijken. Ideeën delen, elkaar helpen. En medewerkers in hun kracht zetten, gebruik maken van hun kwaliteiten en (bij)scholen waar ze behoefte aan hebben. 

Wat is je levensmotto of favoriete quote?
Zorg goed voor je lichaam. Het is de enige plek waarin je altijd zal leven.

Links
Linkedin
Bijdragen: Na de sportles merk ik elke keer weer dat ik beter in mijn vel zit, zo fijn!

Pam Lanters

Functie: Begeleider, ambassadeur & werkbegeleider  
Organisatie: 'S Heeren Loo 
Thema's: Zichtbaarheid creëren en stigma's verminderen 

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?  
Er heersen veel stigma's rondom de sector. Ik merk regelmatig in mijn dagelijks even dat het beeld van de sector onvolledig is. Dat vind ik zonde! Ik wil Nederland kennis laten maken met de diversiteit en een realistisch beeld vormen van de doelgroep.  

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt? 
Voor mij zijn het de kleine momentjes die het werk mooi maken. Dit kan een knuffel, aanraking of een bepaalde blik zijn. De mooiste momenten blijven het zien van plezier en veiligheid waaraan wij als professional bijdragen. Die glimlach is waar je het voor doet! 

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector?  
Investeren in de professionalisering van het huidige personeel en het werven van nieuw personeel. Dit om de zorg en ondersteuning zo optimaal mogelijk te maken. Zorg op maat is in mijn ogen de toekomst.  

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?  
De sector is ontzettend groot en divers. Hierover mag naar mijn mening meer gedeeld worden. Ook in het onderwijs wordt maar een klein onderdeel van het werkveld belicht.  

Wat is je levensmotto of favoriete quote? 
In the middle of difficulty lies opportunity. 

Links
Instagram (account van podcast 'Zonder zorgen', zie hier de intro-video)
Email: pam.lanters@sheerenloo.nl of zonderzorgendepodcast@gmail.com 

Ellis Hegeman 

Functie: sr (ambulant) begeleider en ambassadeur gehandicaptenzorg 
Organisatie: Aveleijn 
Thema's: (Professionele) Zeggenschap, Professionalisering pb-er, Professionele identiteit, Beroepscode 

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?
De gehandicaptenzorg heeft een flinke positieve boost nodig! We zijn jaren onzichtbaar en bescheiden geweest. Het is tijd om ons te laten zien en te laten horen! We hebben een prachtig beroep, werken met mooie bijzondere mensen, waarbij wij van grote betekenis kunnen zijn in hun leven.  Ik draag hier graag mijn steentje aan bij! 

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?
Mijn ambulante client heeft een zeer beschadigd verleden. In eerste instantie gaan de gesprekken over praktische en veilige onderwerpen. Maar door mijn werktempo aan haar aan te passen, haar de regie terug te geven over haar leven, krijgt ze langzaamaan het vertrouwen in de mens terug. Door niet te oordelen, niet te schrikken en vooral niet weg te gaan na het horen van haar verhalen, kunnen we in vertrouwen werken aan haar hulpvraag en kan zij zichzelf zijn.  

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector?
  • Zorg op maat en wonen op maat voor iedereen. 

  • Positieve (media) aandacht voor alle doelgroepen binnen ons werk 

  • Profilering, positionering en professionalisering van de sociaal werker als stevige professional in het vak. (kennis, kunde en waardering vergroten) 
  • Versimpeling van de taal bij gemeentes en instanties, laagdrempelig maken van het aanvragen en invullen van documenten. 

​Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?
Praktijkkennis: wat werkt er bij jou en wat doe jij dan? Welke creatieve oplossingen voor uitdagingen heb je bedacht, en wat kunnen anderen hiervan leren. Maar ook kennis over het hebben van een vak, bv beroepscode, zodat je vaktrots ervaart en dit ook uitstraalt! 

Wat is je levensmotto of favoriete quote? 
“Alles komt goed, gewoon blijven ademhalen!”  (Just breathe van Pearl Jam is een van mijn favoriete liedjes) 

Links 
Linkedin 

Meerie Mulder


Functie: Persoonlijk begeleider complexe doelgroep,
coördinator zinvol werk/ logeren 
Organisatie: WilgaerdenLeekerweideGroep 
Thema's: Zinvol bezig zijn, Arbeidsmarkt, Accreditatiepunten, Samenwerken, Zzp-ers stop. 
Bijdragen: Bewoners met een beperking zinvol aan het werk bij WLGroep

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?
Ik vind het belangrijk dat de gehandicaptenzorg gezien wordt als een breed en prachtig vak. Dat we kennis delen en verbeteren met elkaar.  

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?
Ik kan er een boek over schrijven! Dat je cliënten kunt helpen in moeilijke en mooie momenten in hun leven, dat je ze in hun kracht kunt zetten als bekende begeleider geeft de mooiste momenten. 

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector?
Accreditatiepunten op orde krijgen, zorgen dat mensen bijgeschoold en geënthousiasmeerd worden. Dat we een sterke beroepsvereniging krijgen waarin we van elkaar leren, dat we onze stem laten horen. Tevens zou ik willen dat ons vak betere arbeidsvoorwaarden krijgt zodat de arbeidsmarkt vergroot en onze cliënten vaste bekende begeleiders krijgen. 

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?
Kennis over zinvolle dag invulling, kennis over goed contact/ samenwerken met de cliënt, kennis over mogelijkheden van cliënten, inclusie en samenwerken met andere partijen. 

Links
Linkedin 

Claudia Feringa- Barkel


Functie: Senior begeleider
Organisatie: Aveleijn 

Waarom ben je ambassadeur in de gehandicaptensector?
Omdat deze doelgroep meer aandacht verdiend. De mooie verhalen, maar ook de mindere kant verdienen de juiste aandacht.  Als we met elkaar kunnen kijken naar de mogelijkheden kunnen we zoveel voor elkaar betekenen.  

Wat is jouw mooiste ervaring met een cliënt?
Ik heb zoveel mooie ervaringen mogen opdoen. Wat ik het mooiste aan mijn vak vind is het op een juiste manier ontmoeten. Wanneer je daadwerkelijk de cliënt ziet kun jij ook je begeleiding op de juiste manier inzetten. Hoe mooi is het dan om vervolgens met elkaar in te zetten op een betekenisvol leven.

Wat zou je doen met 10 miljoen voor de gehandicaptensector?
Ik zou het inzetten voor ontwikkeling van de client en de medewerker. Elke client heeft recht op prikkeling, maar vaak zijn daar de middelen, mogelijkheden en kennis niet voor. 

Welke kennis moet volgens jou meer gedeeld worden in de sector?
Ik denk dat er al veel kennis is, maar dat de werkvloer niet de kennis toch zich neemt en/of niet deelt. Dit komt door de drukte, geen prioriteit en motivatie. Professionalisering van de medewerkers in deze tak van sport zou meer aandacht mogen hebben.  

Wat is je levensmotto of favoriete quote?
Alles wat je aandacht geeft groeit. 

Links 
Linkedin 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.