Toon zoekbalkToon menu

Niet-aangeboren hersenletsel

Lesbrief met basisinformatie over Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

In deze lesbrief vind je alle benodigde basisinformatie over niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Als zorgprofessionals meer weten over NAH kan de kwaliteit van zorg voor mensen met NAH en hun naasten verbeteren.

NAH Lesbrief

In Nederland hebben naar schatting 650.000 mensen met niet-aangeboren hersenletsel te maken. Er is dan ook steeds meer behoefte aan basiskennis over de oorzaken en gevolgen van NAH en over hoe je hersenletsel kunt signaleren.

Aan de slag

Je bent (nog) onbekend met wat NAH allemaal in kan houden. Je wilt er meer weten over oorzaken en gevolgen van NAH, hoe je NAH kunt herkennen en wat NAH betekent voor begeleiding en zorg. De Lesbrief NAH geeft alle basisinformatie die je nodig hebt. Ook wanneer je al veel weet van NAH, is de Lesbrief NAH bruikbaar als naslagdocument.  

De lesbrief is per hoofdstuk van internet downloaden, zodat je gericht op een bepaald thema informatie kunt vinden. De thema’s zijn:  

  • Ontstaan van hersenletsel
  • Gevolgen van hersenletsel voor getroffenen en hun naasten 
  • Rouw en verliesverwerking 
  • Signaleren van niet-aangeboren hersenletsel 
  • Bejegening en doorvragen 
  • Nazorg en monitoring
  • Meer informatie en scholing 

Download Lesbrief NAH

De lesbrief is gratis als geheel te downloaden of per hoofdstuk.

De lesbrief als geheel downloaden

Download de lesbrief 'NAH: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg (pdf)

De lesbrief per hoofdstuk downloaden


Casus NAH cliënt 

Patrick heeft op zijn dertiende een fietsongeluk gehad. Hij heeft nu NAH. Voor het ongeluk kon hij goed leren. Na die tijd lukte dat niet goed meer. Patrick kan slecht onthouden, is snel moe en kan niet tegen lawaai. Inmiddels is Patrick 22 jaar. Patrick kan niet zelfstandig wonen. Als begeleider wil je graag meer weten over wat er allemaal komt kijken bij NAH, zodat je Patrick meer kunt begrijpen en hem kunt ondersteunen in zijn dagelijks leven en zijn wensen voor de toekomst. Welke informatie is nu handig om te raadplegen? 


Onderbouwing bruikbaarheid

Research-based kennis: kennis op basis van onderzoek. 


Beoordeling:

Dit product is samengesteld door Windesheim Flevoland en voortgekomen uit de Werkplaats “De cliënt in zijn kracht – actieve ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel”. Hier is gebruik gemaakt van focusgroepen. De werkplaats is verbonden aan de onderzoekslijn NA(H)-zorg op maat en mogelijk gemaakt door het Kennisplein Gehandicaptensector.  

Bronnen:

Onderstaande input is niet zichtbaar op de site, maar wel nodig om de zoekresultaten per Kennisproduct te vergroten. Lesbrief Niet-aangeboren hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg. ISBN/EAN: 978-90-77901-75-5 

Over de ontwikkeling van 'Lesbrief NAH; oorzaken, gevolgen, signalen en zorg'

Dit product is samengesteld door Windesheim Flevoland en voortgekomen uit de Werkplaats “De cliënt in zijn kracht – actieve ondersteuning van mensen met niet-aangeboren hersenletsel”. De werkplaats is verbonden aan de onderzoekslijn NA(H)-zorg op maat en mogelijk gemaakt door het Kennisplein Gehandicaptensector.

K Jurrius

Alles uit deze opgave mag onder vermelding van de bron worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt worden ten behoeve van deskundigheidsbevordering over niet-aangeboren hersenletsel zonder commerciële doeleinden. Voor alle overige gebruiksdoelen moet contact worden opgenomen.

ouderen-vizier-leidraad-gewoonbijzonder
Deze tool is onderdeel van de
leidraad NAH in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad Ouderen in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Liesbeth van den Heuvel 26/1/2019

Goede informatie! Ik zou het graag als beknopt boekje in zwartdruk mee kunnen nemen (in plaats van digitaal ) is het verkrijgbaar in boekvorm?


M. Cremer 24/11/2018

Fantastische lesbrief! Dank je wel!

M. Cremer.