Toon zoekbalkToon menu

Niet-aangeboren hersenletsel

Blog Jurre: 'Overprikkeling bij NAH'

Meer dan 35 jaar geleden kreeg Jurre Delhaas een verkeersongeluk. Een ongeval met verstrekkende gevolgen. Zo heeft Jurre sinds het ongeval regelmatig epileptische aanvallen. Hij schrijft erover op zijn website Leer leven met niet-aangeboren hersenletsel, waarop je inzicht krijgt in wat NAH nu eigenlijk is. In deze blog vertelt Jurre over overprikkeling. Hij maakt een mooie vergelijking met brandnetels.

Om geluid te herkennen heb je 2 of 3 geluiden nodig als prikkeling. In een ruimte met veel meer geluiden kan daardoor overprikkeling ontstaan. Soms kun je dan beter heil zoeken in een prikkelarme ruimte.

Vergelijk het maar met brandnetels. De prikkeling van één haartjes van de brandnetel is een waarschuwing. Bij contact met meer haartjes ontstaat er overprikkeling en word je gewaarschuwd: ga maar snel het bos vol brandnetels uit en ga lekker naar huis.

Overprikkeling door brandnetels

Waarom ik brandnetels als voorbeeld neem, ga ik nu uitleggen.

Op het oog lijkt een brandnetel een gewone plant: een stengel met bladeren en mooie bloesems. Maar kijk je goed naar de bladeren, dan zie je kleine haartjes. En in ieder haartje zit een beetje gif...

  1. Kom je in aanraking met één enkel haartje dan voel je een lichte prikkeling en er ontstaat een klein rood bultje
  2. Pak je bijvoorbeeld een heel blad dan krijg je jeuk en dat kleine rode bultje verandert in een rode vlek. Je loopt naar je moeder, ze doet er wat azijn op of zalf en weg zijn alle bultjes en de pijn. En je kan weer verder.
  3. Als je in een hele bos van brandnetels valt, dan ren je ook naar je moeder, huilend van de pijn met overal rode bulten. Alles wat in contact kwam met de brandnetels doet pijn en jeukt. De rode vlekken verdwijnen niet zo snel voorbij door de grote hoeveelheid gif. Ook dit is overprikkeling! Je lichaam kan al het gif niet zo snel verwerken en daarom ontstaat een kortdurende heftige reactie. Het duurt langer voordat het beter gaat.

Overprikkeling bij mensen met hersenletsel

Vanavond naar een verjaardag; "gezellig" zou je zeggen. Er was alleen een nadeel: veel visite. En veel mensen maken ook veel geluid. Stemgeluid,  klinkende glazen en koffiebekers klonken door de kamer.

Gevangen in een muur van geluid

Het geluid was overal. Geluid voor me, naast me en er was ook iemand die regelrecht in mijn oor fluisterde. Achter me hoorde ik spelende kinderen. Al deze geluiden bijeen vormden een muur, waarin ik gevangen werd gezet. Ik probeerde door die muur te breken, maar wat ik ook probeerde alles mislukte.

Ik schreeuwde het uit, iets wat anders nooit gebeurde, overkwam me. Ik had een woedeaanval en werd verschrikkelijk chagrijnig. Ik werd verdrietig, moe, kreeg het koud en warm. Ik ben de herrie ontvlucht.

Gelukkig was ik 12 minuten later dusdanig opgeknapt dat ik de herrie weer kon verdragen. Mijn hersenen kunnen door het hersenletsel (NAH) geluidsprikkels niet zo goed verwerken.

Wat te doen als je overprikkeld raakt?

Ik heb het mijn begeleiders verteld en ze hebben er literatuur over gelezen, waarin overprikkeling centraal staat. Zij weten dat het probleem speelt en houden er in de toekomst rekening mee. Overprikkeling kunnen ze nu op tijd herkennen en wanneer er zoiets ontstaat word ik door hen naar  een rustige ruimte begeleid. Een rustige, prikkelarme ruimte waar ik goed tot mezelf kan komen.

Jurre Delhaas

Lees ook Jurre's andere blogs:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.