Toon zoekbalkToon menu

Gezond ouder worden met een verstandelijke beperking 09/04/2014

Uit de resultaten van de GOUD-studie (Gezond Ouder met een verstandelijke beperking) van het Erasmus MC blijkt dat mensen met een verstandelijke beperking gemiddeld erg ongezond oud worden.

Op het gebied van fitheid, het aantal chronische ziekten en medicijngebruik zijn mensen met een verstandelijke beperking op 50-jarige leeftijd te vergelijken met kwetsbare 75-plussers in de algemene bevolking.Deze ongezonde veroudering is niet alleen te wijten aan ouderdomsziekten maar ook aan andere gezondheidsproblemen die vaak al op een jongere leeftijd zijn begonnen. Daarnaast speelt leefstijl een rol.   

Ongezonde leefstijl

Ouderen met een verstandelijke beperking bewegen te weinig en hebben geen gezond voedingspatroon. Deze ongezonde leefstijl leidt vaak tot obesitas, diabetes en hart en vaatziekten. Daarnaast komt depressie vaker voor bij deze groep in vergelijking met andere ouderen.

Meer weten?

Wil je weten hoe je mensen met een verstandelijke beperking kunt begeleiden bij het maken van bewuste keuzes voor een leefstijl die bij hun past? Bekijk dan het thema Gezondheid op het Kennisplein en het beweeg- en educatieprogramma.