Toon zoekbalkToon menu

Enquête over in beeld brengen cliëntervaringen 02/12/2014

Kwaliteitsmedewerkers en zorgprofessionals hebben in november een link ontvangen naar een enquête over cliëntervaringen en kwaliteit van bestaan. De peiling gaat over methoden om binnen de gehandicaptenzorg cliëntervaringen en kwaliteit van bestaan in beeld te brengen. Bureau Significant en VGN voeren het onderzoek uit, in het kader van het ZonMw-programma ‘Kwaliteit van Zorg’.

Overzicht cliëntervaringsinstrumenten

Om welke methoden gaat het? Denk aan instrumenten uit de waaier die de VGN heeft opgesteld voor pijler 2B, maar ook aan kwalitatieve methodieken zoals participerende observaties, focusgroepen en narratieve methoden. In de enquête vragen we naar de ervaringen met deze methoden en de veelheid in gebruik. De VGN gebruikt de informatie om het overzicht van instrumenten aan te vullen (ontwikkelen van een ‘consumentengids’).

Keuze instrument

Instellingen kunnen deze informatie benutten bij het maken van een (nieuwe) keuze voor een cliëntervaringsinstrument. Ook worden de ervaringen uit de enquête aan een commissie van deskundigen voorgelegd. Zij nemen deze mee bij het beoordelen van de doorontwikkeling van de instrumenten uit de waaier. Voor Significant biedt het onderzoek inzicht in manieren waarop kwaliteit van bestaan in de praktijk in beeld gebracht wordt, zodat de zorg nog beter kan aansluiten.

Vul de enquête in!

Graag willen we de enquête nogmaals onder je aandacht brengen. Je kunt de enquête tot en met vrijdag 12 december 2014 invullen en verzenden. Heb je vragen over het invullen van de vragenlijst? Stuur dan een e-mail naar Eline.Nijhof@significant.nl. Voor inhoudelijke vragen over het onderzoek kun je terecht bij Rita Hut-Modderkolk (rhut@vgn.nl). Na afloop van het onderzoek word je over de uitkomsten geïnformeerd. We hopen van harte op je medewerking!