Toon zoekbalkToon menu

Onderzoek pijnbeleving bij mensen met downsyndroom 12/02/2014

Volwassenen met een verstandelijke beperking hebben een verhoogde kans op lichamelijke aandoeningen waarvan bekend is dat ze zeer pijnlijk kunnen zijn. Deze pijnsignalen beleven zij op een andere manier, zo doen experimentele studies vermoeden. Er is echter weinig klinisch onderzoek gedaan naar pijnbeleving in deze doelgroep.

Nanda de Knegt en prof. Erik Scherder van de Vrije Universiteit brachten de pijnbeleving bij volwassenen met een verstandelijke beperkingen in kaart. Zij begonnen met mensen met downsyndroom.

handen om een kop thee

Inhoud onderzoek pijnbeleving

Het onderzoek duurde ongeveer 1,5 uur voor de cliënt en 1 uur voor de persoonlijk begeleider. De onderzoekers kwamen naar de instellingen om te testen en gaven vooraf en na afloop een presentatie voor de betrokken familieleden en medewerkers.

Inmiddels is het onderzoek afgerond. Lees er meer over: Observatie van pijngedrag bij mensen met een verstandelijke beperking.

Wil je meer informatie of heb je vragen over het onderzoek? Neem dan contact op met Nanda de Knegt, (020) 5980708 of nc.de.knegt@vu.nl.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.