Toon zoekbalkToon menu

Winnaar werkplaats Fonds NutsOhra bekend 12/02/2014

Paula Sterkenburg is als winnaar uit de bus gekomen van het Fonds NutsOhra thema ‘Vergroten van eigen invloed en regie voor en door mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB)’.

Het winnende voorstel bestaat uit een app en een website. Om dit te realiseren wordt een werkplaats ingericht op het Kennisplein Gehandicaptensector. Er zijn twintig ideeën ingediend en beoordeeld. Daaruit is – na rijp beraad – Paula Sterkenburg als winnaar gekozen. Gefeliciteerd Paula!

Fonds NutsOhra

Fonds NutsOhra financiert sinds vier jaar werkplaatsen op het Kennisplein Gehandicaptensector. Jaarlijks is een bedrag van € 25.000,- beschikbaar voor projecten die leiden tot betere zorg, die van goede kwaliteit zijn en een sociaal karakter hebben. Innovatie, patiënt-/cliëntgerichtheid, onderzoek en gerichte preventie zijn daarbij belangrijke thema’s. Met het bedrag wordt een kennisproduct gerealiseerd en uitvoeringsuren bekostigd. Kennisplein Gehandicaptensector biedt procesbegeleiding in de uitvoering van de werkplaats, en de verspreiding van en communicatie over het kennisproduct.

Doel

Het doel van het project is dat mensen met ernstig meervoudige beperkingen (EMB) minder stress zullen ervaren doordat de ouder of begeleider sensitief en responsief is voor hun signalen. Door lagere stress kunnen zij beter aangeven wat hun wensen en verlangens zijn en is er meer mogelijkheid voor ontwikkeling. Dit heeft als positief gevolg dat mensen met EMB meer regie hebben over hun leven.

App en website

De te ontwikkelen app biedt kennis met betrekking tot sensitief en adequaat handelen via een interactieve leeromgeving op een toegankelijke en stimulerende wijze. De app, met als naam EMB Hi Sense app, is voor begeleiders, professionals, familieleden en vrijwilligers die dagelijks zorg bieden aan kinderen en volwassenen met ernstig meervoudige beperkingen. Zij kunnen een sensitiviteitsscore opbouwen door vragen te beantwoorden en hun eigen score vergelijken met de norm en hun eigen ontwikkeling hierin volgen. De informatie en praktische handvatten worden op een prettige en aantrekkelijke wijze aangeboden. Op de website www.EMBinBeeld.nl wordt informatie en verdieping  aangeboden. Het project is geslaagd als ouders en begeleiders bewuster sensitief en responsief reageren, en leren om nog sensitiever en responsiever te worden voor de signalen van hun kind/cliënt.

Tijdpad

De uitvoering van het project start vanaf heden. De ontwikkeling van de app en website neemt een jaar in beslag, inclusief testen en optimaliseren ; in september 2014 zijn de app en website beschikbaar. Via de Nieuwsflits en de website www.kennispleingehandicaptensector.nl informeren wij u graag over de voortgang van het project. Wij wensen Paula en haar team veel succes met de ontwikkeling!

Over de winnaar

Paula Sterkenburg is als gezondheidszorgpsycholoog en therapeut verbonden aan de afdeling Psychotherapie van Bartiméus en is ook Universitair Docent aan de Faculteit der Psychologie en Pedagogiek en het EMGO+ Instituut voor onderzoek naar gezondheid en zorg van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Bartiméus ondersteunt mensen met visuele en/of verstandelijke en andere beperkingen. Op deze manier bundelt ze theoretische kennis (vanuit de VU) en ervaring (vanuit Bartiméus) met betrekking tot het sensitief reageren op signalen van een kind/cliënt.