Toon zoekbalkToon menu

Instructieboek tegen woninginbraak, babbeltruc en woningoverval 14/05/2014

Steeds meer mensen met een LVB gaan (begeleid) zelfstandig wonen in de maatschappij. Ter voorbereiding hierop leren zij om zo zelfstandig mogelijk de dagelijkse vaardigheden eigen te maken, zoals koken, kleding wassen en het huis schoonmaken.

Het is echter ook belangrijk om oog te hebben voor ‘veilig wonen’. Mensen met een LVB vormen namelijk ook op dit gebied een kwetsbare groep.

Gelegenheidsinbrekers

Een inbreker of woningovervaller maakt misbruik van deze kwetsbaarheid, bijvoorbeeld door aan te bellen met een smoesje om vervolgens de woning leeg te roven of door bij afwezigheid van de bewoner in te breken en waardevolle spullen mee te nemen. Er zijn altijd gelegenheidsinbrekers die op zoek zijn naar een makkelijke inbraak.

Instructie- en voorlichtingsmateriaal

Speciaal voor deze groep heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid samen met inhoudsdeskundigen (waaronder het Landelijk Kenniscentrum LVB) instructie- en voorlichtingsmateriaal ontwikkeld. Door een paar eenvoudige maatregelen te nemen wordt geprobeerd inbrekers en woningovervallers zoveel mogelijk buiten de deur te houden.

Bekijk het instructie- en voorlichtingsmateriaal