Toon zoekbalkToon menu

Levenslange gevolgen hersenletsel bij jeugd vaak onderschat 11/11/2014

Jaarlijks lopen 19.000 kinderen en jongeren hersenletsel op, door bijvoorbeeld een (verkeers)ongeval, een hersentumor of geweld. Niet-aangeboren hersenletsel is doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen en jongeren. Een hersenletsel heeft vaak levenslange gevolgen. Arend de Kloet, psycholoog bij Sophia revalidatie in Den Haag promoveert op zijn onderzoek aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) naar NAH bij kinderen.

Niet-aangeboren hersenletsel, een urgent probleem

De wereldgezondheidsorganisatie bestempelde niet-aangeboren hersenletsel onlangs als een urgent en groeiend maatschappelijk probleem. De gevolgen op langere termijn van een verstoring in het ontwikkelingsproces blijven onderbelicht, terwijl hier participatieproblemen thuis, op school en op werk uit kunnen voortkomen.

50 kinderen per dag lopen hersenschade op

Arend de Kloet rekende uit dat dagelijks ruim 50 Nederlandse kinderen en jongeren hersenletsel oplopen. “Het brein ontwikkelt zich ongeveer tot en met het 24ste levensjaar. We dachten lange tijd dat jonge hersenen flexibel zijn en hersenletsel in de jeugd dus minder ernstige gevolgen zou hebben. Het omgekeerde is echter vaak waar: hersenschade op jonge leeftijd kan het ontwikkelingsproces verstoren,” aldus de Kloet

Gevolgen hersenletsel zichtbaar op transitiemomenten

De gevolgen van hersenschade bij kinderen en jongeren openbaren zich vaak pas op latere leeftijd, wanneer een beroep wordt gedaan op vaardigheden als organiseren en plannen. De link met het jaren eerder opgedane hersenletsel wordt dan niet altijd gelegd.

Registratie- en volgsysteem

De Kloet pleit voor het beter volgen van kinderen met NAH. "Door regelmatig vragenlijsten af te nemen kunnen we de ontwikkeling van een kind beter volgen en problemen signaleren. We kunnen dan tijdig hulp bieden en niet pas nadat het in het gezin, met vrienden of op school is vastgelopen." Samen met het Erasmuc MC (prof. Gerard Ribbers) en het LUMC (prof. Wilco Peul) zet De Kloet zich daarom in om hiertoe een registratie- en volgsysteem voor kinderen en jongeren met NAH te implementeren. Daarnaast wordt met ziekenhuizen en revalidatiecentra in de regio een grootschalig gezamenlijk onderzoek naar participatie van kinderen met hersenletsel opgezet.  

Bron: LUMC (externe link)