Toon zoekbalkToon menu

LVB'ers eerder aan het werk met Koffer vol gereedschap! 24/09/2014

LVB aan het werk met Koffer vol gereedschap

De werkplaats ‘Een koffer vol gereedschap!’ is ingericht om mensen met een licht verstandelijke beperking kansen te geven op de arbeidsmarkt door ze te ondersteunen bij hun zoektocht om aan de slag te gaan. Kenniscentrum Bètatechniek verzamelt direct toepasbare “gereedschappen” die de samenwerking tussen verschillende partijen beter zal doen verlopen. Hierdoor zullen er meer jongeren aan het werk gaan en blijven. We spraken Barbara van der Vaart, programmamanager over de status van de werkplaats.

Hoe is het idee voor de Koffer vol gereedschap ontstaan?

De oproep op het Kennisplein Gehandicaptensector daagde ons uit om na te denken over hoe mensen met een licht verstandelijke beperking in de techniek aan het werk zouden kunnen komen. We wilden een simpele en laagdrempelige oplossing voor een complex probleem. En het probleem aanpakken bij alle spelers; scholen, overheid, opleidingen, de doelgroep, hulpverleners en natuurlijk de bedrijven. Toen we het idee verder uitwerkten bleek er inderdaad een enorme hoeveelheid aan projecten en projectjes te bestaan. Allemaal waardevol en allemaal verdienen ze een plek op de voorgrond! Deze willen we verzamelen en beschikbaar stellen voor iedereen.

Welke voordelen biedt het jongeren, bedrijven en scholen?

Een koffer vol gereedschap is een website waar je snel informatie vindt over alles rondom dit thema.

Wat kunnen begeleiders van verstandelijk gehandicapten ermee?

Helaas kunnen we niet alles; we richten ons in eerste instantie op ouders, begeleiders, scholen en werkgevers. Heel binnenkort hopen we financiering te vinden voor een vergelijkbare website speciaal voor de verstandelijk gehandicapten.

In welke fase is de ontwikkeling van het project nu en wat is de planning?

Samen met alle potentiële gebruikers werken we op dit moment de vragen uit die de verschillende doelgroepen hebben. Deze vragen beantwoorden we door de bestaande projecten, websites en fora te vinden en aan ons te verbinden. De website hebben we eind dit jaar in de lucht!

Wat kunnen we aan eindproduct verwachten?

Het eindproduct wordt 'Een koffer vol gereedschap'. De plek waar informatie samenkomt rondom het thema LVB'ers aan de slag in de techniek.

Quotes

'Ik ben heel benieuwd naar de mogelijkheden van deze nieuwe doelgroep. Vanaf 2016 hebben we iedereen nodig in de techniek. We verwachten in de loop van 2014 de eerste vacatures te krijgen en ik weet niet waar ik de mensen vandaan moet halen!’
De heer Bernard Wientjens, voorzitter VNO-NCW

'Pfff, ik ga geen koekjes bakken; ik ben toch geen wijf!'
Jeffrey, 19 jaar en in zijn laatste jaar VSO

'Er is al veel veranderd in de 11 jaar dat ik hier nu werk, maar ik hoor nog te vaak clienten vragen om werk dat om 10 uur begint. Ze houden zo van uitslapen…'.
Marja, begeleidster in de gehandicaptenzorg

Lees meer over de werkplaats Een koffer vol gereedschap