Toon zoekbalkToon menu

VGN opent inschrijving masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek' 03/09/2014

In 2015-2016 organiseert de VGN een nieuwe ronde van de masterclass 'Wetenschappelijk onderzoek in de gehandicaptenzorg'. Tijdens de masterclass stellen deelnemers onder begeleiding een gedegen, kansrijk onderzoeksplan op en ontvangen tijdens de uitvoering van dit onderzoeksplan feedback.

Wetenschappelijk onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de gehandicaptenzorg. Zonder onderzoek hadden we bijvoorbeeld nooit geweten hoe mensen met ernstige meervoudige beperkingen een actief dagprogramma te bieden. Of hoe mensen met een zintuiglijke beperking adequaat te begeleiden. Deze informatie draagt bij aan de kwaliteit van leven van cliënten. En daar gaat het om in de gehandicaptensector.

Deelname aan de masterclass is interessant voor zowel de zorgorganisatie als de medewerker. Dankzij een toegeruste (praktijk)onderzoeker kan de organisatie de kwaliteit van haar ondersteuningsaanbod verhogen en zo haar eigen marktpositie versterken. Medewerkers in de gehandicaptenzorg kunnen zich dankzij de masterclass ontwikkelen in het opstellen van een onderzoeksplan en het uitvoeren daarvan. Hiervan profiteert ook het team waar ze deel van uitmaken.

Deelnemers leren – onder begeleiding – stap voor stap om een gedegen, kansrijk onderzoeksplan op te stellen en uit te voeren. Zo biedt de masterclass begeleiding en ondersteuning bij het lezen en analyseren van wetenschappelijke literatuur, krijgen de deelnemers inzicht in de verschillende aspecten van wetenschappelijk onderzoek voor mensen met een beperking en worden ze begeleid in het leggen van contacten met wetenschappers, experts lectoraten enz.

De masterclass is bedoeld voor hbo’ers en academici die hun kennis over onderzoek willen opfrissen om daadwerkelijk onderzoek te gaan doen. Dat kunnen zowel starters in onderzoek zijn als mensen die al beschikken over enige onderzoekservaring.

De masterclass van de VGN bestaat uit zeven cursusdagen in de periode januari 2015 – november 2015 en twee terugkomdagen in maart en juni van 2016.

Meer informatie over de masterclass vind je op de website van de VGN.