Toon zoekbalkToon menu

Vier proeftuinen werken aan persoonsgerichte zorg 18/08/2015

Persoonsgerichte zorg is zorg afgestemd op de persoonlijke wensen en mogelijkheden van de cliënt. In de whitepaper Integrale aanpak van persoonsgerichte zorg lees je hier meer over. Er zijn nu vier proeftuinen persoonsgerichte zorg gestart. 

Persoonsgerichte zorg

Proeftuinen persoonsgerichte zorg

Vilans wil persoonsgerichte zorg in de praktijk handen en voeten geven en startte in het voorjaar van 2015 met het begeleiden van vier proeftuinen:

  • Reinaerde (gehandicaptenzorg, Utrecht)
  • Wijkgezondheidscentrum Lindenholt (eerstelijn, Nijmegen)
  • Gezondheidscentrum Hoensbroek (eerstelijn, Hoensbroek)
  • Cicero Zorggroep (ouderenzorg, locatie Schuttershof Brunssum) 

Gezamenlijke aanpak voor persoonsgerichte zorg

Binnen een proeftuin gaan diverse stakeholders met elkaar aan de slag om tot een gezamenlijke aanpak voor persoonsgerichte zorg te komen. De stakeholders die samen optrekken zijn: zorgverleners uit gezondheidscentra, sociale wijkteams, gehandicapten- en ouderenzorg, patiënten, GGD’en, gemeenten, managers en zorgverzekeraars.

Centraal staat hierbij de vraag: hoe draagt deze activiteit bij aan een betere leefwereld voor de patiënt?

Methodiek voor persoonsgerichte zorg

Het doel van de proeftuinen is om te komen tot een eigen plan van aanpak voor persoonsgerichte zorg. Daarnaast wil Vilans een methodiek ontwikkelen die sectoroverstijgend is: voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken.

De methodiek bestaat uit een theoretische basis, een monitor, passende interventies en praktische handvatten om persoonsgerichte zorg in de praktijk te realiseren.

Bron: Kennisplein Chronische Zorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.