Toon zoekbalkToon menu

De app ‘Ik Boekje’ wint Jenneke van Veen-Verbeterprijs 01/12/2015

Het ‘Ik Boekje’ van gehandicaptenzorgorganisatie Pameijer is gekozen als beste kwaliteitsverbetering in de gehandicaptenzorg. Dat maakte juryvoorzitter Jenneke van Veen bekend tijdens de uitreiking van de naar haar vernoemde Verbeterprijs op woensdag 25 november 2015.

Jenneke van Veen prijs

Informatieve app over emoties EMB

Het Ik Boekje is een app, waarin informatie wordt verzameld over de manier waarop een kind of jongere met een ernstig meervoudige beperking zich emotioneel uit. Doel van de app is dat zorgverleners en verwanten de cliënt beter begrijpen, dat de cliënt zich beter begrepen voelt en wordt erkend in zijn emoties en wensen.

'Betere verbinding tussen ouders en begeleiding'

‘De jury was vooral getroffen door het effect van deze ogenschijnlijk simpele digitale upgrade van het aloude heen-en-weer-schriftje’, vertelt juryvoorzitter Jenneke van Veen. ‘Doordat ouders er zelf ook mee werken, ontstaat een veel betere verbinding tussen ouders en begeleiding. Hun onderlinge verhouding wordt er veel gelijkwaardiger door.’

2 andere genomineerden

De twee andere genomineerden voor de prijs waren de Medisein app van ’s Heeren Loo en Mpower van Cello.

De Medisein app is een app die cliënten en begeleiders ondersteunt bij het innemen en toedienen van medicijnen. De app zorgt ervoor dat het aantal incidenten bij medicatietoediening wordt verminderd. Dat draagt bij aan een betere veiligheid voor de cliënt.

Mpower is een leerprogramma voor jongeren met een licht verstandelijke beperking die willen leren zelfstandig te wonen. De cliënt combineert online en in de praktijk leren van praktische vaardigheden, zoals de was doen, koken en schoonmaken. Dit kan hij alleen doen, maar ook samen met een begeleider, familielid of verwant.

Succes van kwaliteitsverbeteringen

De Jenneke van Veen-Verbeterprijs heeft tot doel het succes van kwaliteitsverbeteringen in de langdurige zorg onder de aandacht te brengen. Verbeteringen vinden voortdurend plaats, onder meer in de vorm van innovatieve projecten en praktische aanpassingen.

Om in aanmerking te komen voor de prijs, moesten projecten tot stand zijn gekomen in samenspraak met cliënten en professionals, en aantoonbaar ten goede komen aan de cliënten. Ook moeten andere organisaties in staat zijn om het goede voorbeeld te volgen.

Jenneke van Veen

De Jenneke van Veen-Verbeterprijs is een initiatief van VGN, Ieder(in), ActiZ en LOC Zeggenschap in zorg. Zij hebben de prijs opgedragen aan Jenneke van Veen tijdens haar afscheid als hoofdinspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De prijs wordt afwisselend in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg en de gehandicaptenzorg uitgereikt.

De jury bestaat uit voorzitter Jenneke van Veen, Conny Kooijman (directeur LFB), Martin Boekholdt (voorzitter stuurgroep Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg), Pieter Vos (voorzitter stuurgroep kwaliteitskader verpleging verzorging en thuiszorg) en Joke de Vries (hoofdinspecteur langdurige zorg IGZ).

Meer informatie