Toon zoekbalkToon menu

Ernst nachtelijke epileptische aanval detecteren via hartslagpatronen 21/12/2015

Er zijn geen alarmsystemen beschikbaar waarvan is aangetoond dat ze betrouwbaar epileptische aanvallen detecteren. Verschillende studies onderzoeken de betrouwbaarheid van algoritmen, maar geen enkel algoritme kan verschillende typen aanvallen goed herkennen.

 

Ernst van nachtelijke aanval detecteren?

Judith van Andel onderzocht voor haar promotie of het mogelijk is de ernst van een nachtelijke epileptische aanval via de analyse van hartslagpatronen te detecteren. Een meerwaarde van een betrouwbaar systeem is dat het naasten kan helpen bij het omgaan met en voorkomen van aanvallen en de zorg voor mensen met epilepsie kan verbeteren.

Hogere hartslag langer hoog

In haar proefschrift toonde Van Andel aan dat we aan hartslagpatronen kunnen zien of een aanval direct aandacht nodig heeft, of minder ernstig is en vanzelf weer over gaat. Bij aanvallen die direct aandacht nodig hebben zag zij een hogere hartslag die langer hoog blijft.

Met deze kennis is een beter functionerend detectiealgoritme te ontwikkelen, zodat mantelzorgers niet onnodig gewekt worden voor kleine aanvallen. Kempenhaeghe neemt deze resultaten mee in de ontwikkeling van de Nightwatch.

Bron: Kempenhaeghe