Toon zoekbalkToon menu

Gemeenten aarzelen over detacheren bij arbeidshandicap 08/12/2015

Het grootste deel van de werkende mensen met een arbeidshandicap doet dit via detachering. Veel gemeenten aarzelen toch of ze deze groep op die manier aan het werk gaan helpen. Dat blijkt uit de monitor van Cedris, brancheorganisatie in de Sociale werkvoorziening.

Arbeidsbeperking horeca

Van de 37.000 Wsw’ers (Wet Sociale Werkvoorziening) die bij reguliere werkgevers aan de slag zijn, werkt 30.000 via detachering. Het is daarmee een goed instrument om mensen aan een baan te helpen.

Het merendeel van de sociale werkbedrijven (bijna 60 procent) geeft ook aan dat hun gemeenten mensen gaan detacheren. Tegelijkertijd zegt ruim 30 procent van de sociale werkbedrijven dat daar in hun gemeente nog niet over is besloten.

Realiseren baanafspraak

Cedris-voorzitter Job Cohen maakt zich er zorgen over: ‘Dat betekent dat er niet langer een landelijk dekkend netwerk is van bedrijven die mensen met een arbeidshandicap kunnen detacheren. Dat vormt een duidelijk risico voor het realiseren van de baanafspraak.’

In sommige regio’s, zoals Groningen, wordt helemaal niet meer gedetacheerd. Tot nog toe blijken sociale werkbedrijven, vooral ook dankzij de Wsw-detacheringen, hofleverancier voor de baanafspraak waarbij bedrijfsleven en gemeenten 125.000 extra banen voor mensen met een arbeidshandicap zullen scheppen.

Weinig aanvragen beschut werk

Ook het realiseren van beschut werk voor mensen die met hulp niet bij gewone werkgevers aan de slag kunnen komt nog niet op gang, blijkt uit de monitor. Tot nu toe zijn slechts 205 aanvragen gedaan bij het UWV voor de indicatie ‘beschut’, terwijl er dit jaar 1600 gerealiseerd moeten zijn om op termijn de 30.000 te behalen.

Bron: binnenlandsbestuur.nl

Lees meer over arbeidsparticipatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.