Toon zoekbalkToon menu

'Meer persoonsgerichte aanpak voor cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag' 22/12/2015

“Hoe krijgen we de zorg weer persoonsgerichter voor cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag? Dat is voor mij de rode draad van dit werkbezoek. Ik zie dat het de enige manier is die werkt”, aldus staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Hij bezocht op 14 december locatie Het Kwatrijn van Amerpoort in Soest. 

 

Van Rijn op werkbezoek bij Amerpoort

Maatwerk

“En hoe kunnen we ervoor zorgen dat ouders van deze kinderen niet jarenlang hoeven wachten op een woonplek voor hun zoon of dochter?” Met die vraag nodigde Van Rijn Amerpoort uit om mee te denken hoe de expertise op dit gebied landelijk kan worden gebundeld.

”In heel het land zie je dat het heel lang duurt voordat er een match is tussen ouders en hun kind en organisaties. Hoe kunnen we dat toch anders regelen. Ook hier zie ik dat het altijd gaat om maatwerk.”

Veiligheid en agressie

Aanleiding voor het bezoek van de staatssecretaris is het CNV-rapport dat in juli 2015 is verschenen over ´Veilig werken in de gehandicaptenzorg`. In de begeleiding van cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag zijn veiligheid en agressie thema´s die aan de orde van de dag zijn. Suzanne Kruizinga, bestuurder van CNV Zorg & Welzijn, vroeg Amerpoort in dat kader een ontmoeting te organiseren tussen Van Rijn en begeleiders en verwanten te organiseren.

“We gebruiken de term moeilijk verstaanbaar gedrag omdat het voor deze mensen moeilijk is om ons te begrijpen en voor ons om hen te begrijpen”, aldus Richard Lek, clustermanager van het Kwatrijn, in zijn welkomstwoord. “Meerdere van hen kunnen niet of nauwelijks praten en maken zich duidelijk met gedrag, ook door middel van agressie.”

Moeilijk verstaanbaar gedrag & prikkelverwerkingsproblematiek

Op het Kwatrijn wonen en werken 28 mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag en prikkelverwerkingsproblematiek. Het Kwatrijn ligt aan de rand van een natuurgebied en beschikt over een dierenweide, moestuin, belevingstuin, voetbalveld en skeelerpad.

Onder de indruk van passie en liefde

“Ik ben iedere keer weer onder de indruk als ik zie met hoeveel passie en liefde voor mensen begeleiders dit werk doen. Hoe mooi en hoe moeilijk is dit werk”, zo besloot Van Rijn het werkbezoek.

Bron en meer informatie: Amerpoort

> Terug naar nieuwsoverzicht