Toon zoekbalkToon menu

Philadelphia Zorg maakt eigen voedingswijzer 17/12/2015

Minder bewerkt vlees, meer peulvruchten, noten en thee: de voedingsadviezen van de Gezondheidsraad kunnen verwarrend zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Omdat het belangrijk is dat ook mensen met een beperking zich bewust zijn van wat ze eten en drinken, heeft Philadelphia een eigen voedingsmap gemaakt, met een vereenvoudigde Schijf van vijf.

 

Bestaande voorlichting vaak ingewikkeld

Voedingstrainer Geraline Groenewegen merkte dat de bestaande voorlichting vaak te ingewikkeld is voor veel mensen met een verstandelijke beperking. Laat staan dat ze steeds nieuwe adviezen over gezond eten kunnen doorgronden. Daarom ontwikkelde Philadelphia in samenwerking met het Voedingscentrum een eigen voedingsmap met een vereenvoudigde Schijf van vijf.

Gericht op de zintuigen

Er is een lesmap voor begeleiders en een eigen map voor cliënten. Groenewegen: ‘’Daarnaast hebben we een training voor begeleiders ontwikkeld die inspeelt op de basis. Wat eet ik?, wat proef ik, wat vind ik lekker en wat is gezond? Zowel map als training zijn gericht op de zintuigen. Op die manier krijgen begeleiders en cliënten de mogelijkheid om zelf de juiste keuzes te maken en concreet met voeding aan de slag te gaan.”

In de training krijgen begeleiders ook informatie over de nieuwste voedingsadviezen, apps, sites en eenvoudige filmpjes over voeding. Er is aandacht voor gezond boodschappen doen en op eenvoudige wijze gezonde voeding uitdragen op de locatie.

Werkwijze blijkt effectief

De werkwijze slaat aan, zo merkt Groenewegen: ‘’Begeleiders die de training hebben gevolgd richten kookgroepjes op, ze maken boodschappenlijstjes met cliënten met de map erbij en lezen in de supermarkt de etiketten. Ze maken lekkere tussendoortjes met minder zout en suiker. Het zijn maar kleine dingen met een groot effect.’’

Bron: Klik