Toon zoekbalkToon menu

Stripboek ‘Ik had er niet moeten zijn’, opgroeien met een verstandelijk beperkte moeder 23/12/2015

'Ik ben blij dat ik er ben, maar ik vind dat ik er niet op deze manier had moeten komen'. Dat zei illustrator Iris de Groot in december 2015 bij EO-radioprogramma Dit is de Dag. Ze maakte een stripboek over haar jeugd met een verstandelijk beperkte moeder.

 

Dilemma kinderwens bij verstandelijke beperking

Niet alleen voor het stripboek van Iris de Groot is veel belangstelling, maar ook voor haar verhaal over haar jeugd. In het radioprogramma Dit is de Dag vertelde ze uitgebreid over de schrijnende situaties die ze meemaakte als kind en het vraagstuk van de kinderwens van mensen met een verstandelijke beperking.

Het standpunt van Iris is: 'Ik vind niet dat je het iemand aan kan doen om geboren te worden uit een moeder met een verstandelijke beperking.'

Strip van Iris de Groot

Verwaarlozing

In haar stripboek geeft ze diverse schrijnende voorbeelden van de verwaarlozing. “Ik was eenzaam. Ik had vieze kleren en mijn haar zat in de war. Ik werd gepest op school omdat ik stonk”, vertelt Iris. Omdat haar moeder haar niet kon voorlezen bij het naar bed gaan ging ze als achtjarige zelf haar moeder maar voorlezen.

Stem aan kinderen met verstandelijk beperkte ouders

Voor haar strip-project ‘Mama’? over het opgroeien met een verstandelijk beperkte ouder won ze december 2014 het Hendrik de Vriesstipendium. Dankzij deze aanmoedingsprijs voor kunstenaars en het bijbehorende geldbedrag van 6000 euro kon ze haar stripboek maken.

Iris wil met haar stripboek een stem geven aan kinderen die opgroeien met verstandelijk beperkte ouders. Ze vindt dat die stem nog te weinig gehoord wordt in het maatschappelijk debat over het krijgen van kinderen door verstandelijk beperkten.

Beluister de radio-uitzending (externe link)

Interesse in het boek?

'Mamma? Een jeugd met een verstandelijk beperkte ouder' is uitgegeven in eigen beheer en kost € 20. Meer informatie is te vinden op www.idegro.nl.

Bron: Klik

Meer informatie over kinderwens en ouderschap