Toon zoekbalkToon menu

Nieuw thema mantelzorg en vrijwilligerswerk 26/02/2015

Mantelzorg en vrijwilligerswerkIn de zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking spelen mantelzorgers en vrijwilligers een steeds grotere rol. Zolang mensen nog thuis wonen, ondersteunt hun sociale netwerk hen. Als zij ergens anders gaan wonen, blijft het sociale netwerk betrokken bij hun welzijn en welbevinden. Vrijwilligers kunnen daarin aanvullen door te helpen bij allerlei welzijnsactiviteiten.

Samenwerken met mantelzorgers

Het is in de zorg niet altijd gebruikelijk om het sociale netwerk van cliënten te betrekken. Professionals in de zorg richten zich in hun begeleiding voornamelijk op de cliënt, waarbij aandacht voor bijvoorbeeld familieleden niet altijd een plaats heeft. De professionele zorgverlener beschouwt de mantelzorger echter steeds meer als gelijkwaardige partner bij de zorg en ondersteuning.

Betere zorg

En de zorg verbetert als mantelzorgers en vrijwilligers betrokken zijn. Als je goed samenwerkt met hen geeft dat je cliënt voldoening en rust. De loyaliteit tussen naasten is groot, zeker in een zorgrelatie. Meer weten over hoe je dit aan kunt pakken? Grasduin in het nieuwe thema Mantelzorg en vrijwilligerswerk en vind antwoorden op je vragen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.