Toon zoekbalkToon menu

Status Handreiking Ondersteuningsplan voor begeleiders 18/02/2015

OndersteuningsplanEind 2012 is de Handreiking Ondersteuningsplannen verschenen. De Handreiking Ondersteuningsplannen is bedoeld voor beleidsmedewerkers en voor functionarissen verantwoordelijk voor de systematiek en kwaliteit van ondersteuningsplannen in de gehandicaptensector.

In 2014 ontstond de vraag of het mogelijk was om ook een handreiking te maken voor medewerkers, omdat zij juist degenen zijn die in de dagelijkse praktijk werken met het ondersteuningsplan. Op de Dag van het Ondersteuningsplan in april 2014, verkenden een aantal mensen wat er in zo’n handreiking zou moeten staan en zou een werkgroep aan de slag gaan. Inmiddels zijn we in 2015 beland: wat is nu de stand van zaken?

Welke stappen zijn er gezet binnen de werkgroep Handreiking Ondersteuningsplan?

In een werkgroep, bestaande uit medewerkers van Cordaan, Lunetzorg, VGN en Vilans is verkend wat het product zou moeten zijn. Het gevoel bekroop dat een product vergelijkbaar met de bestaande handreiking, niet voldoende is. Een handreiking is een prima instrument om kennis over te dragen, maar rond het werken met het ondersteuningsplan is meer nodig dan kennis. Het idee ontstond om meer op campagne-achtige wijze aan de slag te gaan.

Een campagne over het Ondersteuningsplan?

Het doel van de campagne is om begeleiders bekend te maken met, te motiveren voor en te inspireren tot goed gebruik van het ondersteuningsplan (wat doe je?) en de positieve aspecten hiervan (waarom doe je dit?). De campagne bestaat uit verschillende fasen.

In de eerste fase, die nu van start gaat, zijn we op zoek naar de ervaringen van begeleiders met het ondersteuningsplan. Hoe werken ze ermee? Wat vinden ze ervan? Wat gaat goed? En waar hebben ze last van? We roepen mensen op om hun reacties achter te laten via Facebook, Twitter, de website of mail. En dat kunnen ze op verschillende manieren doen. Een stukje tekst typen, een foto uploaden of een filmpje maken: het kan allemaal. We hopen zo veel ervaringen, verhalen en vragen op te halen.

In de fase daarop gaan we gerichter vragen stellen, op basis van de uitkomsten. Misschien blijkt wel dat veel medewerkers moeite hebben met het maken van doelen. We gaan dan de oproep doen om te delen hoe jij dat doet. Zo brengen we kennis bij elkaar.

Natuurlijk kan het zijn dat er vragen komen waar nog geen oplossingen voor zijn. Dan gaan we kijken of we een product kunnen ontwikkelen dat hierop aansluit. Dat kan van alles zijn. Denk aan een infographic om iets duidelijk te maken, of een filmpje om verschillende aspecten te belichten.

Hoe nu verder?

Het belangrijkste is dat medewerkers zich laten horen. Zonder hun input kunnen we ze niet helpen om het werken met het ondersteuningsplan weer leuk te laten zijn.

Waar kan ik reageren?

Er zijn verschillende mogelijkheden om je mening achter te laten:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.