Toon zoekbalkToon menu

Zorgprofessionals belangrijk bij ontwikkeling domotica 09/02/2015

De langdurige zorg voor kwetsbare mensen staat onder druk en het wordt moeilijker om goede zorg voor deze groep mensen te waarborgen. Domotica als bewegingsmelders en detectiechips zouden daarbij kunnen helpen en daarnaast kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid van de cliënt. Tegelijkertijd roept de toepassing van domotica ook ethische en juridische vragen op.

Onderzoek domotica

Uit onderzoek van Alistair Niemeijer blijkt dat professionele gebruikers van domotica (woonzorgtechnologieën) in een eerder stadium van productontwikkeling hun (ethische) input moeten leveren en niet wachten tot het product af is. Dan kunnen nog zaken als privacy en veiligheid vanuit de praktijk aan de orde komen. Niemeijer: "Een van de aanbevelingen is niet te wachten op de komst van domoticaproducten, om dan te beoordelen of ze wel of niet aan ethische normen voldoen. Professionals en ook andere stakeholders moeten al meedenken bij de ontwikkeling. Dan kunnen ze ook ethische zaken in de productontwikkeling meenemen."

Promotie Alistair Niemeijer

Niemeijer onderzocht toepassing van domotica bij kwetsbare mensen en promoveerde op 28 januari bij het VU medisch centrum. Hij vond dat de toepassing van toezichthoudende domotica een omvangrijk ethisch debat oplevert terwijl er nog nauwelijks consensus is onder zorgverleners en ethici. Uit zijn onderzoek blijkt dat zorgverleners enerzijds bepaalde domotica intensief gebruiken en dat zij anderzijds toepassingen juist vanwege risico's rond veiligheid en privacy mijden. Daarbij geven ze vaak voorrang aan deze risico's boven meer zelfstandigheid van zorgafhankelijken.

Bron: de VGN (externe link)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.