Toon zoekbalkToon menu

Zorgaanbieders willen landelijke verantwoording Wmo 16/07/2015

Het project informatievoorziening zorgaanbieders (project iZA) werkt aan een landelijke financiële verantwoording voor Wmo zorg. Dit om te voorkomen dat zorgaanbieders straks moeten werken met verschillende protocollen vanuit de gemeenten.

Verantwoording Wmo

Met het landelijk protocol voor verantwoording en controle willen de zorgbranches voorkomen dat de administratieve lasten hoger worden.

Wisselende protocollen verantwoording Wmo

Veel gemeenten en zorgregio’s ontwikkelen op dit moment zelf verantwoordingen en controleprotocollen. Deze protocollen zijn van wisselende kwaliteit en hebben verschillende uitgangspunten.

Dat leidt tot een aanzienlijke toename van de administratieve lasten bij zorgaanbieders, omdat vaak uitgegaan wordt van één controleverklaring per gemeente. De zorgaanbieders roepen de gemeenten dan ook op om hun eigen trajecten te stoppen.

Centrale verantwoording

De door project iZA ontwikkelde centrale verantwoording en het bijbehorende controleprotocol worden momenteel afgestemd met de beroepsorganisatie van accountants (NBA). Naar verwachting zijn in oktober een bruikbare verantwoording en controleprotocol beschikbaar.

De bedoeling is dat gemeenten de landelijke verantwoording met bijbehorende verklaring van de accountant kunnen gebruiken voor hun jaarverantwoording van 2015.

Bron: Actiz.nl

Lees verder over Wmo

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.