Toon zoekbalkToon menu

Jetta Klijnsma brengt werkbezoeken aan MEE Drenthe 26/06/2015

Afgelopen maandag ging staatssecretaris Jetta Klijnsma op bezoek bij MEE Drenthe waar zij in gesprek ging met jongeren die met behulp van De Navigator instromen in het arbeidsproces. Sinds de start in 2013 hebben 130 jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zich aangemeld voor het traject. Hiervan hebben inmiddels 25 een vaste baan gevonden en 40 bijna.

Project Navigator

De inzichten die Klijnsma tijdens deze werkbezoeken opdoet, gebruikt zij ter voorbereiding op het Kamerdebat volgende week over de WWB en de Participatiewet.

Van school naar werk

‘Wie van jullie loopt er al stage?’ vraagt de staatssecretaris aan een klas met praktijkschool leerlingen van prO in Assen. ‘Ik’, antwoordt een meisje op de eerste rij, ‘bij de Jumbo in Beilen. Het is hartstikke gaaf. Als het kan wil ik er blijven werken.’ Negen op de tien leerlingen op deze school vindt op eigen kracht en met een klein beetje hulp zelf de weg naar werk. De rest, op deze school 27 leerlingen, heeft stevige hulp nodig. Die kinderen hebben vaak meerdere problemen tegelijk, zoals een instabiele thuissituatie, moeite met concentreren en weinig zelfvertrouwen. Zij maken kennis met Marcel van project Navigator, vanuit MEE Drenthe. Marcel stippelt samen met de school, de ouders en de leerling vroegtijdig een route voor ze uit. Het doel: een betaalde baan. Marcel houdt de jongere in beeld, ook als deze van school is en aan het werk.

Intensieve samenwerking

Via het project De Navigator werken school, gemeente en bedrijven intensief samen. Dat moet ook, want de jongeren om wie het gaat hebben vaak meerdere kansen nodig om te slagen. ‘Dat vraagt geduld’, hoort Klijnsma van de heer Grootjans bij Fietswereld Grootjans. Op de achtergrond zijn Stefan en Davey onverstoorbaar aan fietsen aan het sleutelen. Davey loopt stage bij Grootjans. Stefan heeft een traject van twee jaar achter de rug en heeft via stage en werkervaring een arbeidscontract gekregen. Hij is dankbaar dat hij de hier de kans heeft gekregen om, in zijn eigen tempo en met hulp, te worden waar hij altijd al van droomde: fietsenmaker.

Voorbeeld voor andere regio’s

‘Jullie arbeidsproject is een voorbeeld voor de rest van Nederland. Ik vind het heel goed dat MEE dit initiatief heeft genomen, want met haar landelijk dekkende dienstverlening kan MEE deze ervaring landelijk gebruiken. Mooi om te zien hoe door de gemeente, Navigator, school en de werkgever een stevig netwerk wordt gesmeed voor deze jongeren’, aldus Klijnsma. ‘Een goede samenwerking tussen MEE, werkgevers, scholen en gemeenten is erg belangrijk.’

Lees meer over project Navigator

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.