Toon zoekbalkToon menu

Sportieve aftrap Nationaal Programma Gehandicapten 22/06/2015

Met een trefzekere penalty markeerde staatssecretaris Van Rijn vandaag in stadion de Galgenwaard de start van het Nationaal Programma Gehandicapten (NPG) 'Gewoon Bijzonder'.

 

Congres Focus op kennis en onderzoek, start Nationaal Programma Gehandicapten
Foto: Angela Jütte

Nationaal Programma Gehandicapten: Gewoon Bijzonder

Het doel van Gewoon Bijzonder is betere zorg en ondersteuning voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Zodat zij met grotere zelfstandigheid en meer zeggenschap kunnen functioneren in de samenleving. Gewoon bijzonder heeft een looptijd van acht jaar, verdeeld in twee fasen van vier jaar. Voor de eerste fase (2015-2019) stelde VWS een budget van € 8 miljoen beschikbaar.

Inbreng van mensen met een verstandelijke beperking

Essentieel in het programma Gewoon Bijzonder is de inbreng van mensen met een beperking zelf en hun mantelzorgers/netwerken. Zij worden in alle fasen van het programma en bij alle projecten betrokken en maken deel uit van de programmacommissie Gewoon Bijzonder.

Aftrap Gewoon Bijzonder

Aftrap staatssecretaris van Rijn voor het Nationaal programma Gehandicapten 'Gewoon Bijzonder'
Foto: Angela Jütte

De start van Gewoon Bijzonder vond plaats tijdens het congres Focus op Kennis en Onderzoek, dat in het teken stond van het nieuwe kennisprogramma NPG. Op het congres waren vierhonderd vertegenwoordigers uit het onderwijs, de wetenschap, de zorgaanbieders en verschillende brancheorganisaties bijeen. Vilans, VGN, ZonMw en MEE Nederland tekenden er ook de samenwerkingsovereenkomst voor het Kennisplein Gehandicaptensector. Bekijk het online verslag van ZonMw voor een impressie van de dag.

Digitale kennisinfrastructuur

De staatssecretaris onderstreepte het belang van een infrastructuur, met daarin onder andere het Kennisplein Gehandicaptensector, waarin de wetenschap en de toegepaste praktijk in elkaar opgaan. ‘Het NPG moet borgen dat kennis en kunde niet versnipperen, maar voor alle direct betrokkenen worden gebundeld.’

Hij kondigde tevens aan zich nu extra gemotiveerd te voelen om Nederland nog dit jaar het VN-verdrag te laten ratificeren, waarin de rechten van mensen met een beperking sterk worden verbeterd.

Lees meer over het Nationaal Programma Gehandicapten 'Gewoon Bijzonder'

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.