Toon zoekbalkToon menu

Jongeren met autisme spectrum stoornis meer risico op psychose 31/03/2015

Jongeren met een Autisme spectrum stoornis (ASS) lopen gemiddeld vijf keer zoveel risico op een psychotische of bipolaire stoornis als leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht, waar voor de eerste keer de relatie van jongeren met ASS ten opzichte van hun leeftijdsgenoten is bekeken. Dit onderzoek vond plaats onder leiding van Jean-Paul Selten, bijzonder hoogleraar Sociale Exclusie en Psychiatrische stoornissen en werd op 25 maart gepubliceerd in JAMA Psychiatry.

Autisme psychose

Risico psychose vijf keer zo hoog

Selten werkte met Zweedse en Britse collegae en volgde meer dan 9.000 personen die voor hun 16e levensjaar de diagnose Autisme spectrum stoornis kregen maximaal 10 jaar lang Selten: “Het risico op psychotische of bipolaire stoornis bleek voor deze groep gemiddeld vijf keer zo hoog als voor leeftijdsgenoten zonder ASS. Opmerkelijk is dat voor jongeren met ASS die goed presteren op school, het risico op psychose het grootst is; tot wel 18 keer zo hoog.”

Reden psychosegevoeligheid onduidelijk

Het is vooralsnog onduidelijk waarom voor deze groep het risico op psychosegevoeligheid zo sterk verhoogd is. Er zijn aanwijzingen dat er een genetische relatie is tussen autisme en psychose of bipolaire stoornis en daarnaast speelt stress van de autistische aandoening waarschijnlijk eveneens een rol. Er zijn in Nederland tussen 30.000 en de 60.000 jongeren in de leeftijd van 0-20 jaar met een stoornis in het autisme spectrum.

Lees meer over Autisme spectrum stoornissen

Bron: BSL (externe link)

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.