Toon zoekbalkToon menu

‘Geslaagd congres voor begeleiders LVB’ 30/11/2015

Woensdag 25 november vond bij Amerpoort het begeleiderscongres LVB plaats. Het centrale thema dit jaar was ‘Sensitiviteit voor diversiteit’. Het was een geslaagde dag met inspirerende lezingen, leerzame workshops en interessante discussies.

Ans de Jong

Begeleiding bij LVB: ‘Sensitiviteit in opvoedondersteuning’

De dag werd afgetrapt door Ans de Jong, systeemtherapeut bij Amerpoort. Zij gaf een inspirerende lezing over ‘Sensitiviteit in opvoedondersteuning’. Aan de hand van verhalen en voorbeelden uit haar werk vertelt ze over de invloed van verschillende opvoedsituaties. Zo spelen de voorgeschiedenis van de opvoeder, persoonlijke kenmerken van de opvoeder en het kind, de context van familie, cultuur, traditie, materiële leefomstandigheden en de maatschappelijke situatie een rol.

Sensitiviteit voor het kind (zoals gevoeligheid voor de signalen van het kind en het kunnen inleven in de gevoelens en behoeftes) is in opvoeding noodzakelijk. Zodat het kind zich veilig voelt, durft te ontdekken en zich kan ontwikkelen.

Tijdens de lezing maakten deelnemers kennis met de middelen die hieraan bijdragen: genogram, levenslijn, een taal erbij en beschermjassen.

Discussie tijdens workshop

Interessante workshops over onder andere social media en probleemgedrag

Deelnemers konden vervolgens deelnemen aan twee  verschillende cursussen met diverse onderwerpen als social media en LVB; sensitiviteit bij medewerkers en kwaliteit van zorg; multiculturaliteit en probleemgedrag en de instrumentenbox ‘begeleiding zonder stempel’.

Workshop materialen

Richard Gya over multiculturaliteit en diversiteit

Na een broodje en soep sloot systeemtherapeut Richard Gya af. Hij ging in op multiculturaliteit en diversiteit bij cliënten. De Nederlandse samenleving is rijk aan verschillen. Dagelijks ontmoeten we mensen met andere normen en waarden of een andere culturele bagage. Deze ontmoetingen roepen gedachten op die ongewild onze emoties vormen.

Soep brood quote
Binnen de hulpverlening is het niet anders. Ook hier worden we geconfronteerd met het anders zijn van sommige cliënten. ‘Er bestaat niet één realiteit; we hebben steeds een vooroordeel en door prikkels wordt onze realiteit continu aangepast. Ook vooroordelen worden daarmee aangepast. Ook naar cliënten toe’, sluit Richard Gya de inspirerende dag af.

Ricardo lezing

Online verslag

Op de dag deden veel begeleiders op online verslag van het evenement. Wij verzamelden de Tweets en maakten een social media-verslag via Storify.

Presentaties Begeleiderscongres LVB

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.