Toon zoekbalkToon menu

Landelijke bijeenkomst Dementietafels inspireert 23/09/2015

Sinds enkele jaren ontstaat in de gehandicaptenzorg een eigen vorm van het Alzheimer café, de Dementietafel. Zo'n tafel biedt een plek waar familie, mantelzorgers en professionals hun kennis en ervaringen delen rond mensen met een verstandelijke beperking en dementie.

Dementietafel dementie en verstandelijke beperking

{kgs20_toon_youtube('ZfuCEJ3KBPk')}

Organisatoren van Dementietafels uit alle delen van het land hielden op 17 september bij de VGN hun eerste landelijke bijeenkomst. Doel: elkaar inspireren en met ideeën komen over het vervolg, nu het driejarig startproject binnenkort eindigt. 

Meer ouderen met verstandelijke beperking

Het toenemend aantal ouderen met een verstandelijke beperking, ook met dementie, maakt extra aandacht voor deze groep nodig. Om die reden ondersteunde de VGN samen met verenigingen van cliënten en professionals en Alzheimer Nederland de start van de Dementietafels.

Inmiddels zijn al 38 instellingen hierbij betrokken en de ervaringen blijken erg positief. De VGN wil de Dementietafels dan ook in de toekomst blijven ondersteunen.

Opzet Dementietafels

Belangenvereniging Ieder(in) biedt onderdak aan de Dementietafels, die op initiatief van KansPlus zijn gestart. Projectleider Sandra Overbeek van Ieder(in) presenteerde met trots de stand van zaken: in alle provincies zijn nu Dementietafels opgestart.

Ze voorzien in een grote behoefte en gemiddeld zijn per avond zo’n dertig mensen met elkaar in gesprek. Er is een digitale handreiking in de maak en er is nu al veel informatie te vinden op de website van Ieder(in) en van het Kennisplein.

Lokale inzet, draagvlak en financiering nodig

Lokale organisatoren wisselden op de bijeenkomst onderling veel tips, maar ook vraagstukken uit. Bijvoorbeeld rond het vinden van sponsors en over hoe meer familieleden te bereiken.

Onder leiding van Christiaan Meijboom (Alzheimer Nederland) discussieerden zij over hoe de komende jaren verder te gaan. Hiervoor is zowel veel lokale inzet van vrijwilligers als draagvlak en financiëring nodig, zodat de landelijke ondersteuning kan worden voortgezet.

> Lees meer over de Dementietafels en ga zelf aan de slag

Bron: VGN

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.