Toon zoekbalkToon menu

Prinsjesdag: geld voor compensatie PGB-ellende en meer extra werkplekken 15/09/2015

Het is vandaag de derde dinsdag van september: Prinsjesdag. De dag waarop het regeringsbeleid voor het komende jaar bekend wordt gemaakt. Wat zijn de uitkomsten voor de gehandicaptenzorg?

Prinsjesdag gehandicaptenzorg

Compensatie gedupeerden PGB

Sinds de wijzigingen rond de betaling van het persoonsgebonden budget (PGB) ging er veel mis rondom de uitbetaling daarvan. PGB's werden te laat of niet uitbetaald. 

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) trekt nu in totaal 20 miljoen euro uit voor mensen die daardoor in de problemen zijn gekomen. Dit jaar is daarvan 2 miljoen beschikbaar en in 2016 de resterende 18 miljoen.

Problemen PGB oplossen

Per 2015 werd de Sociale Verzekeringsbank verantwoordelijk voor de uitbetaling van de PGB's. De problemen zijn onder meer veroorzaakt doordat het systeem niet goed functioneert. Hier trekt de staatssecretaris ook geld voor uit: met een investering van in totaal 22 miljoen euro moet het systeem goed gaan werken.

100 miljoen euro extra werkplekken mensen met een beperking

De komende jaren moeten gemeenten 30.000 werkplekken creëren voor mensen met een beperking. Dit aantal lijkt niet haalbaar te zijn. Dit jaar moeten er in totaal 1600 werkplekken bij komen, maar volgens Cedris (brancheorganisatie voor de sociale werkbedrijven) is dat aantal te hoog gegrepen.

De regering trekt de komende vijf jaar 20 miljoen euro extra per jaar uit om het aantal van 30.000 alsnog te halen.

Bronnen: Algemeen Dagblad en Nationale Zorggids 

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.