Toon zoekbalkToon menu

'Gehandicaptensector kan niet nog meer bezuinigingen aan' 22/04/2016

De VGN en Ieder(in) keren zich tegen dreigende bezuiniging. Dat is te lezen op de website van VGN. In een gezamenlijke brief aan de vaste commissie VWS roepen de VGN en Ieder(in) Kamerleden op te voorkomen dat de door het kabinet aangekondigde korting voor de Wlz in 2017 doorgaat.

 

begeleidingDe strekking van de brief deelde VGN-directeur Frank Bluiminck ook in een interview met Zorgvisie. 'De geplande bezuinigingen liggen ons heel zwaar op de maag. Dit betekent dat er 3.500 banen moeten worden geschrapt van mensen die in de gehandicaptenzorg werken. Als organisaties deze mensen niet meer kunnen inzetten, heeft dat direct gevolgen voor de cliënten.' 

Minder persoonlijke begeleiding en aandacht

'Groepen moeten worden samengevoegd, waardoor er minder persoonlijke begeleiding en aandacht zal zijn. Terwijl de zorg veel meer is dan cliënten bezig houden, vooral kinderen met een beperking kun je behandelen en dingen leren.'

In het regeerakkoord staat een bezuiniging van 500 miljoen euro gepland voor de langdurige zorg. Binnen dat bedrag valt zo’n 175 miljoen euro die gekort gaat worden op de gehandicaptenzorg. De gehandicaptensector kan volgens de VGN niet nog meer bezuinigingen aan. Bovendien passen de plannen voor een grote bezuiniging niet bij het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking waar de Eerste Kamer vorige week mee instemde, zo stelt Frank Bluiminck in het interview.

Lees hier het interview in Zorgvisie: VGN: Bezuinigingen kosten 3.500 banen. De brief van VGN en Ieder(in) vind je op de website van VGN.

Bron / tekst: VGN

Lees verder