Toon zoekbalkToon menu

Kennismarkt 2016: Samen het VN-verdrag waarmaken 13/04/2016

De Kennismarkt op 2 november 2016 staat in het teken van het VN-Verdrag. Hoe maken we samen het VN-verdrag waar? Kom kennis delen en inspireren in festivalsfeer.

Kennismarkt Gehandicaptensector 2016Het VN-verdrag over gelijke rechten van personen met een beperking is van ons allemaal. Maar wat houdt het eigenlijk in? Wat moet en kun je er mee als professional in de gehandicaptenzorg? Vraagt het invoeren van het verdrag bijzondere kennis en vaardigheden? De Kennismarkt biedt ruimte voor nieuwe inzichten en goede voorbeelden van de grondslagen van het VN-verdrag: toegankelijkheid, gelijkheid, doeltreffendheid en zelfstandigheid. Op de Kennismarkt 2016 maken het onderwijs en het werkveld die voorbeelden tastbaar, door een levendige en interactieve opzet. De markt krijgt dit jaar dan ook de vorm van een festival.

Waarom het VN-verdrag als thema?

Het VN-verdrag gaat over gelijke rechten voor mensen met een beperking. De Tweede Kamer ging in januari 2016 akkoord met het verdrag en inmiddels heeft ook Eerste Kamer ingestemd. Dit heeft consequenties voor de zorg en ondersteuning. Zo kunnen mensen met een beperking voortaan zelf kiezen waar en met wie ze wonen. Er komen woonvormen die opname in de maatschappij sterk bevorderen. Ook dwang en drang moeten teruggedrongen worden. Tevens wordt gewerkt aan supported decision making, om mensen met een beperking zelf keuzes te laten maken. Wat betekent dit allemaal voor de ondersteuning? Hoe leiden we zorgprofessionals zo op dat ze VN-Verdrag-proof zijn? Welke goede voorbeelden zijn er? Het kennisfestival gaat de uitdaging aan om het verdrag in één dag scherp in beeld te brengen. Een gezamenlijk gedragen beeld.

Nieuwe vorm: kennisfestival

Het kennisfestival wordt in co-creatie georganiseerd door een zorgorganisatie, een cliëntenorganisatie en een onderwijsinstelling. Er is een plenair programma, maar bezoekers bepalen grotendeels zelf de invulling van hun programma. Op de dag wordt ook de prestigieuze Gehandicaptenzorgprijs uitgereikt, een onderscheiding die tweejaarlijks wordt toegekend. Het belooft een dynamische dag te worden, met als centraal punt de festivalmarkt, waar beleving en verrassing centraal staan.

Voor wie

De kennismarkt is voor iedereen die betrokken is bij het toerusten van de nieuwe zorgprofessional: zorgprofessionals, wijkteams, ambtenaren, docenten en opleiders, vertegenwoordigers van het sociaal domein, wetenschappers en ondernemers in de gehandicaptenzorg. Ervaringsdeskundigen zijn natuurlijk ook aanwezig. Kortom: iedereen uit het onderwijs en het werkveld die gemotiveerd is om het VN-verdrag waar te maken, mag de Kennismarkt 2016 niet missen!

Datum en locatie

Woensdag 2 november 2016 bij de Christelijke Hogeschool Ede in Ede.

Programma Kennismarkt

Bekijk onze programmakrant (pdf) voor alle ins en outs.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.