Toon zoekbalkToon menu

Mindervaliden leren lopen met virtual reality & exoskeletten 16/08/2016

Wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarbij Virtual Reality (VR) mensen met een lichamelijke beperking kan helpen opnieuw gevoel te krijgen en zelfs wat controle te krijgen over hun spieren.

ExoskeletVoor het onderzoek deden 8 patiënten met een dwarslaesie mee met een trainingsprogramma van 12 maanden. De training is één van de eerste testen van de effecten van langdurige trainingen waarbij technologie gebruikt wordt. Iedere patiënt maakte gebruik van een exoskelet. Dit uitwendige, technische skelet wordt bestuurd door je hersenen en digitale omgevingen door middel van virtual reality.

Verbeteringen in gevoel & controle over spieren

De resultaten van de patiënten zijn veelbelovend: iedereen zag verbeteringen in het gevoel dat ze kregen, bijvoorbeeld van aanrakingen, druk, warmte en pijn. Daarnaast kregen de patiënten controle over belangrijke spieren, waardoor ze verbetering toonden in het lopen.

'Iedereen zag verbeteringen in het gevoel dat ze kregen!'

De helft van de mensen kreeg zelfs een nieuwe diagnose, namelijk een gedeeltelijke verlamming in plaats van een volledige verlamming. De meeste patiënten zagen ook verbeteringen in hun controle over hun blaas en darmen.

Patiënt 1, een vrouw van 32 jaar, maakte de grootste veranderingen door. Na 10 maanden kon zij lopen met een looprek, beugels en de hulp van een therapeut.

{kgs20_toon_youtube('-MK-AXjpI2w')}

Bron: Numrush

Lees meer