Toon zoekbalkToon menu

Onderzoek naar therapiehonden bij kinderen met autisme en down 04/02/2016

Stichting SAM en Contacthond onderzoeken wat het effect is van therapiehonden op kinderen met het syndroom van down of autisme. Het vermoeden bestaat dat therapeuten sneller resultaat bereiken met behulp van honden.

 

Therapiehond bij down en autismeMinder stress

Richard Griffioen richtte 18 jaar geleden Stichting SAM op om dolfijntherapie in Nederland mogelijk te maken en onderzoekt voor zijn promotie aan de Open Universiteit nu ook het effect van therapiehonden.

“Als kinderen minder stress ervaren, zijn ze sociaal vaardiger en verbetert hun taal-/spraakontwikkeling. Ze kunnen zich langer concentreren, maken meer contact en gaan beter spreken. Bij therapie met dolfijnen is bewezen dat dit zo werkt. Bij de inzet van honden verwacht ik hetzelfde effect. Ik ben erg blij dat we dit kunnen onderzoeken met de therapiehonden en hondentrainers van Contacthond en de therapeuten die met hen samenwerken.”

Oefeningen met therapiehond

Therapiehonden hebben zich in eerdere onderzoeken al bewezen. Dit onderzoek bestaat uit 6 wekelijkse sessies van 45 minuten. Tijdens deze sessies doen 24 kinderen (in de leeftijd 8-14 jaar) met het syndroom van Down of met autisme oefeningen met een therapiehond.

Bron: Stichting Contacthond
Foto: Maud Velders

Meer over autisme