Toon zoekbalkToon menu

Staatssecretaris Van Rijn reikt Gouden Prokkels uit 06/07/2016

De Gouden Prokkels zijn weer uitgereikt! De vier winnende initiatieven zorgden volgens de jury voor inspirerende ontmoetingen tussen mensen die niet zo makkelijk met elkaar in contact komen.

Gouden Prokkel gehandicaptenzorg

Winnen met Prokkelen

In de categorie 'Prokkelen in de Samenleving' ging de Gouden Prokkel naar Nuon. Van Houten&co, welzijnsorganisatie uit Houten, won de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie 'Prokkelstages'. In de categorie 'Mensenrechten Prokkel' won de P.I. Dordrecht samen met Humanitas-DMH het goud. Daarnaast kreeg de LFB, belangenvereniging voor mensen met een verstandelijke beperking, een Ere Prokkel uitgereikt.

Cliënten nemen steeds vaker initiatief

De jury vindt het mooi om te zien dat de Prokkelweek wordt gebruikt als startpunt voor duurzaam contact tussen mensen met en zonder verstandelijke beperking. Steeds vaker nemen mensen met een beperking zelf het initiatief om activiteiten te organiseren. Ook wordt steeds vaker een groot deel van de gemeenschap betrokken bij het slagen van een Prokkel.

De winnaars op een rij

De winnende projecten uitgelicht:

  • Nuon organiseerde een breed scala aan activiteiten en heeft daar meer dan honderd medewerkers bij betrokken. Ook biedt Nuon werkervaringsplaatsen aan cliënten van Cordaan aan.
  • In Houten heeft een vrijwilligerswerkgroep stages voor een dag geregeld voor 57 cliënten van allerlei verschillende instellingen. Zo waren er bijvoorbeeld stages bij de Koninklijke Marechaussee en de dierenambulance.
  • In Dordrecht was de Penitentiaire Inrichting gastheer van een kleine groep mensen met een verstandelijke beperking (van Humanitas-DMH). Met elkaar is besproken hoe gevangenissen zouden moeten omgaan met gedetineerden met een (licht) verstandelijke beperking.
  • De mensen van de LFB doen al vele jaren mee met de Prokkelweek. Zij zijn hiermee een voorbeeld en inspiratie voor anderen. Als blijk van waardering krijgen zij een Ere Prokkel.

Bron: De VGN

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.