Toon zoekbalkToon menu

Sociale vaardigheden leren van een robot 28/06/2016

Met een robot kwartetten; voor Isa is het onderdeel van haar therapie. Ze heeft autisme en leert sociale vaardigheden door de speciale therapie.

 

Robot autisme kindHet kaartspel geldt als therapie, zo valt op de website van AD te lezen. Het kaartspel leert haar om hulp te vragen als iets niet lukt. Haar moeder noemt de therapie een succes. 'Bij tikkertje spelen rende iedereen kriskras door elkaar. Behalve Isa. Ze wist zich gewoon geen raad met zulke fysieke spelletjes. Zeker niet als de tikker haar te wild aanraakte.'

Leren samenwerken & omgaan met boosheid

Tijdens de robotstherapie leren kinderen bijvoorbeeld beter samenwerkingen, maar ook omgaan met boosheid. Daarnaast leren ouders ook zelf beter af te stemmen op behoeftes van hun autistische zoon of dochter.

Isa's moeder bemerkt zichtbare verbeteringen. 'Een caissière complimenteerde haar onlangs met haar uiterlijk. Isa reageerde spontaan met 'dank je wel'. Dat stelt voor sommige kinderen misschien niets voor, maar voor haar is het heel bijzonder.'

Experimentele fase

De therapie met robots voor kinderen met autisme valt onder het project PicASSo, waaraan 75 kinderen van 3 tot 9 jaar deelnemen. Ze hebben een IQ van boven de 70. Het Radboudumc, de TU Eindhoven en het centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Karakter in Nijmegen experimenteren met de behandelmethode.

Bron: AD

Lees meer