Toon zoekbalkToon menu

'Verhoogd risico op dementie na hersenbloeding' 20/06/2016

Het risico op dementie na een hersenbloeding is verhoogd, zowel op de korte als de lange termijn. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere Alessandro Biffi in een longitudinaal onderzoek in JAMA Neurology.

 

DementieDaarnaast concluderen onderzoekers dat dementie die zich kort ontwikkeld (binnen 6 maanden) na een hersenbloeding een ander risicoprofiel te hebben.

Regelmatige evaluatie

Onderzoekers onderzochten 738 patiënten die tussen 2006 en 2013 een hersenbloeding kregen. Zij werden na 3 en 6 maanden geëvalueerd. Vervolgens werden zij 2 maal per jaar onderzocht. Onderzoekers maakten gebruik van medische dossiers, uitslagen van CT- en MRI-scans, genotypering en de zogenaamde Telefonisch Interview Cognitieve Status-methode (TICS).

1/5 ontwikkelt dementie

Een vijfde van de patiënten ontwikkelden binnen 6 maanden na een hersenbloeding dementie. Van de patiënten die nog in leven waren na zes maanden, bleek meer dan de helft het ziektebeeld te ontwikkelen in de periode daarna.

Daarnaast vonden de onderzoekers een significant verschil in risicofactoren tussen de vroeg en laat ontstane dementie. Waar de eerste met name geassocieerd wordt met de ernst en de locatie van de intracerebrale bloeding, blijkt de laatstgenoemde een associatie te hebben met opleidingsniveau, stemmingsklachten en wittestofziekte.

Kritische noot

Commentator Rebecca Gottesman voegt een kritische noot toe aan de wijze waarop dementie in het onderzoek gediagnosticeerd wordt. Desondanks noemt zij de beschreven cognitieve achteruitgang een vooralsnog weinig onderkende complicatie van een hersenbloeding.

Bron / tekst: Medisch Contact 

Lees meer