Toon zoekbalkToon menu

Probleemgedrag beter begrijpen en voorkomen met nieuw thema op Kennisplein! 21/03/2016

Probleemgedrag komt regelmatig voor bij mensen met een verstandelijke beperking. Veel begeleiders krijgen er mee te maken. Om hen te ondersteunen bij de begeleiding van deze cliënten lanceert het CCE het thema Probleemgedrag op het Kennisplein Gehandicaptensector. Begeleiders vinden er onder meer hulpmiddelen, verhalen uit de praktijk en achtergrondinformatie, ter inspiratie en om mee  aan de slag te gaan.

Neem direct een kijkje!

probleemgedrag frustratieProbleemgedrag? Kijk verder!

Gedragsproblemen zijn doorgaans het resultaat van een negatieve wisselwerking tussen de cliënt en zijn omgeving. Gedrag is problematisch als mensen uit de omgeving van een cliënt dat zo noemen. Denk aan agressie, zelfverwonding, teruggetrokken of angstig gedrag. De ernst, de duur en de frequentie van het gedrag zijn van invloed op de kwaliteit van bestaan van de persoon. Hoe kun je het probleemgedrag van een cliënt beter begrijpen en voorkomen? Dat kan door verder te kijken. Niet alleen naar de factoren bij de persoon zelf, maar ook naar factoren in de sociale, fysieke en organisatorische omgeving. Die kunnen het gedrag mede veroorzaken of in stand houden.

Mooie samenwerking

Het nieuwe thema is opgezet met het CCE (Centrum Consultatie en Expertise), expert op het gebied van probleemgedrag. Het Kennisplein Gehandicaptensector is van en voor het werkveld en we zijn daarom trots op deze mooie en unieke samenwerking, die handvatten geeft om cliënten met een verstandelijke beperking met deze problematiek te ondersteunen.

Aan de slag

Onder het thema vind je feiten, achtergrondinformatie, leer je van casussen uit de praktijk en vind je praktische tools die je kunt gebruiken. Bijvoorbeeld: de handreiking bij zelfverwondend gedrag. Of een analysemodel waarmee je in 4 stappen kunt zoeken naar somatische verklaringen van probleemgedrag bij mensen met een verstandelijke beperking. Voor de informatie en andere praktische tools; kijk snel op de nieuwe themapagina!

Lees verder over probleemgedrag