Toon zoekbalkToon menu

Rol familieleden bij verstandelijk beperkten niet altijd erkend 01/03/2016

KansPlus pleit in een manifest voor meer betrokkenheid voor families van de verstandelijk beperkten. Bestuurders en professionals zijn zich onvoldoende bewust van de rol die familieleden spelen binnen de (gehandicapten)zorg. Dit meldt Zorgvisie en Nationale Zorggids. 

familieManifest voor minister Schippers & staatssecretaris Van Rijn

In de gehandicaptenzorg staat de cliënt en eigen regie centraal, maar zonder familieleden lijkt het moeilijk dit uitgangspunt te realiseren. KansPlus, het belangennetwerk voor verstandelijk beperkten en hun familie, heeft daarom actie ondernomen door een manifest aan te bieden aan minister Schippers van Volksgezondheid en staatssecretaris Van Rijn.

“Familieleden willen graag betere verankering van hun blijvende en serieuze betrokkenheid bij de invulling van de zorg”, zegt het bestuur van KansPlus. In veel gevallen hebben mensen met een verstandelijke beperking voor de rest van hun leven de ondersteuning en vertegenwoordiging van hun familie nodig. Deze rol wordt echter niet altijd genoeg onderstreept door bestuurders en medewerkers.

6 stellingen kwaliteitsbeleving van zorg

In het manifest staan zes stellingen die de kwaliteitsbeleving en kwaliteit van zorg in de gehandicaptensector kunnen verbeteren. Zo zou bijvoorbeeld een systematisch familiebeleid opgesteld moeten worden, en zou de familie altijd betrokken moeten worden in de directe zorg voor de cliënt.

KansPlus gaat samen met de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het ministerie van Volksgezondheid in gesprek om te overleggen hoe de stellingen uit het manifest mogelijk gerealiseerd kunnen worden.

Bron: Nationale Zorggids

Aan de slag met participatie