Toon zoekbalkToon menu

Samen op weg naar vrijheid in de zorg 04/03/2016

Zorg zoals de cliënt het wil en zoals de verzorgende of verpleegkundige het wil. Meer vrijheid voor cliënt en medewerker. Dat vinden wij belangrijk, en daar zetten wij ons het komende jaar voor in met het landelijk project ‘Samen op weg naar vrijheid in de zorg’. Organisaties hebben een belangrijke rol om dat mogelijk te maken.

 

 

vrijheidWat er al gebeurt

Organisaties in de ouderen- en gehandicaptenzorg hebben de afgelopen jaren al veel bereikt bij het verminderen van vrijheidsbeperking. Langzaam verschuift de aandacht nu naar het vergroten van vrijheid. Deze verschuiving is ook terug te zien in het ontwerp van de nieuwe Wet zorg en dwang. De wens en de beleving van de cliënt zijn leidend, meer vrijheid voor de medewerkers hoort daarbij. Steeds meer organisaties slagen er op die manier in om de vrijheid van cliënten en medewerkers daadwerkelijk te vergroten.

Wat we gaan doen

Al die inspanningen en mooie resultaten hebben een stevige basis gelegd waar we op door kunnen en willen bouwen. Met elkaar zetten we de volgende stap in deze ontwikkeling. Dat doen we door de kennis en de tools te verspreiden, maar vooral ook door te inspireren en verbinden. Leren van de goede voorbeelden, verhalen delen en in gesprek gaan over de betekenis van vrijheid voor de cliënt en zijn omgeving.

Verbindingen zoeken met mensen en organisaties die het verschil kunnen maken. We willen zoveel mogelijk mensen laten profiteren van de beschikbare kennis en hen stimuleren ermee aan de slag te gaan.

Hoe we dat doen

  • We stimuleren uitwisseling van verhalen van medewerkers en cliënten over hoe zij vrijheid (willen) beleven in de zorg: ‘Zorg zoals jij wilt’.
  • We zoeken goede voorbeelden en geven die een podium.
  • We bezoeken organisaties en organiseren daar een inspiratiedag.
  • We zetten regionale netwerken op.
  • We bundelen kennis en ervaringen en maken die beschikbaar voor iedereen die wil werken aan meer vrijheid.

Heeft jouw organisatie interesse?

In april 2016 starten we met de inspiratiedagen bij zorgorganisaties die verder willen werken aan het vergroten van de vrijheid van hun cliënten en medewerkers. Een dag lang gaan we op een leuke, inspirerende manier aan de slag met het thema vrijheid op alle niveaus binnen een organisatie. Dus wil jij binnen jouw organisatie werken aan meer vrijheid voor cliënt en medewerkers? Is er binnen jouw organisatie interesse in een inspiratiedag?

Laat het ons weten door dit online formulier in te vullen. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op om te bespreken hoe een inspiratiedag op jouw locatie eruit kan zien en wat daarvoor nodig is (zoals beschikbaarheid mensen en locatie).

Meer over dit onderwerp