Toon zoekbalkToon menu

Succesvol symposium epilepsie en verstandelijke beperking bij Kempenhaeghe 23/03/2016

Belangrijke uitkomsten naar aanleiding van het symposium zijn de introductie van de EPIVAL en de mogelijkheid voor incompany workshops en e-learning rondom het thema epilepsie en verstandelijke beperking.

 

epilepsie symposiumOp donderdagochtend 10 maart 2016 vond binnen Kempenhaeghe het symposium “Epilepsie en Verstandelijke beperking: Nieuwe vragen en antwoorden” plaats. Ruim 80 deelnemers (voornamelijk begeleiders in de gehandicaptenzorg) vanuit alle windhoeken in Nederland namen deel. In de eerste presentatie werd door neuroloog I. Gommans en AVG-arts F. Snoeijen uitleg gegeven over epilepsie en werden diverse filmpjes getoond waaruit het belang van een goede observatie door begeleiders in woonzorg en dagbesteding werd benadrukt.

Tijdens de workshops werd a.d.h.v casuïstiek de impact van epilepsie op het leven van het kind of de volwassene besproken en werd de EPIVAL geïntroduceerd. De EPIVAL (Epilepsie- Evaluatielijst) is een hulpmiddel om met de cliënt en zijn netwerk zicht te krijgen en te houden op die vormen van epilepsie waarbij aanvalsvrijheid (nog) niet bereikt kan worden.

Ontwikkelingen in het epilepsiebeeld en de impact van  de epilepsie op stemming, gedrag en algeheel functioneren kunnen met de EPIVAL in kaart worden gebracht, evenals veranderingen in de omgang met de epilepsie. Om met de EPIVAL te kunnen werken is basale kennis nodig over epilepsie (aanvalsbeelden, medicatie, gedrag rond een aanval, behandeling) en de impact van epilepsie op het dagelijks functioneren en op kwaliteit van leven.

Op de website van het kennisplein gehandicaptensector is binnen het thema epilepsie is de EPIVAL terug te vinden. Verderop in dit artikel staan de presentaties naar aanleiding van het symposium. We hopen het succes van dit jaar ook te kunnen vasthouden voor 2017, dan zal opnieuw een symposium plaats gaan vinden. Eerste ideeën voor onderwerpen zijn inmiddels aangedragen vanuit de deelnemers aan het symposium.

Kempenhaeghe biedt ook de mogelijkheid tot het verzorgen van incompany workshops en e-learning op het gebied van epilepsie. Voor meer informatie of vragen naar aanleiding van het symposium: infocew@kempenhaeghe.nl 

Download de powerpoints-presentaties van het symposium

Lees verder