Toon zoekbalkToon menu

Voorlichtingsfilm over 'brussen' 16/03/2016

Jouw broer of zus heeft een verstandelijke beperking. Wat betekent het als de zorg later op jou zal neerkomen? Debby Schuit, documentaire-maakster en brus, maakt het in deze film indringend duidelijk.

 

Docu op zoek naar mijn zusjeAl snel een zorgende houding

Debby's zus Wendy heeft het down-syndroom en kreeg op haar 12e een psychose. Ze is sindsdien erg teruggetrokken en kwetsbaar. Haar vader vertelt in een interview met KLIK: “Wendy was het middelpunt, waardoor we jou (red. Debby) vergaten. Je raakte ondergesneeuwd". Debby had al snel een zorgende houding naar haar zusje: “Het is een soort tweede natuur geworden om altijd met Wendy bezig te zijn.”

Hoewel Wendy nu nog erg naar haar moeder trekt, denkt de familie ook na over de toekomst. Een kleinschalige woonvorm lijkt voor hen de meest veilig optie. Daar wordt echter ook participatie en betrokkenheid van familie verwacht, die uiteindelijk op de schouders van Debby zal neerkomen.

Brussen krijgen zorgtaak

Net als Debby nemen honderdduizenden brussen ooit de zorgtaak over van hun ouders. Het Nederlandse Jeugdinstituur toonde in 2015 aan dat brussen het hier vaak moeilijk mee hebben; zonder andere broers of zussen staan zij er alleen voor.

Voorlichtingsmateriaal voor zorginstellingen

De film is bedoeld als voorlichtingsmateriaal voor zorginstellingen, zodat die beter weten wat er leeft bij ‘brussen’, broers en zussen van kinderen met een beperking.

De première van ‘Op zoek naar mijn zusje’ was op woensdag 9 maart in Rotterdam. Vanaf eind maart wordt de documentaire ingezet in de voorlichting van brussen, ouders en de scholing van zorgprofessionals. Particulieren kunnen de driekwartier durende film ook aanschaffen. Prijs € 10 exclusief verzendkosten. Meer informatie via debby.vanderschuit@gmail.com

De introductiefilm ‘Op zoek naar mijn zusje’.

https://www.youtube.com/watch?v=Dn1GMOKfA6w

Bron: KLIK

Lees verder