Toon zoekbalkToon menu

Voorstelling 'Ode aan Jasper' 02/05/2016

Mark Wijnen is een succesvolle verkoper. Als hij vader wordt van een zoon met een ernstig meervoudige beperking en epilepsie, verandert zijn leven ingrijpend. Hij maakte een voorstelling over deze moeilijke tijd en over de geleerde lessen.

Ode aan JasperIk ben Mark Wijnen. Voormalig snelle jongen. Verkoper. Zo’n echte. Met een dikke lease wagen, mobiel en laptop van de zaak. Ik ben succesvol in mijn werk. Dat gevoel van belangrijk zijn, er toe doen en beter zijn dan mijn collega’s... Daar houd ik van. Mijn lieve vrouw is zwanger van ons eerste kind. Sterker nog, ze kan ieder moment bevallen. Ik word vader.

Spannend, want mijn werk is niet echt om de hoek van waar ik woon. Maar ja, mijn werk hè, dat is wie ik ben.

Mark werd vader van Jasper. Als kersverse ouders van hun eerste kind, valt het bij Mark en zijn vrouw op dat Jasper vaak schrikt. Dat ‘schrikken’ blijken later epileptische aanvallen te zijn. Die steeds vaker voorkomen en heftiger worden. Jasper wordt vaste gast in het ziekenhuis.

'Syndroom van Ohtaha-nogiets'

Mijn God. Ineens zitten we in het ziekenhuis. Jasper had zo’n heftige aanval. Het leek wel alsof hij er in bleef hangen. Dat kleine lijfje krijgt amper rust zo vaak als die toevallen zich voordoen. Het Syndroom van Ohtaha-nogiets vertelde de neuroloog. Otha…, otha... Nou ja, een heel heftige vorm van epilepsie door een fout in de aanleg van de hersenen. Door die fout is Jasper ernstig meervoudig gehandicapt. Dat zei de arts. En Jaspers levensverwachting.... Die is beperkt.. En mijn levensverwachting en dromen dan? Hoe ga ik dit doen? Kan ik het wel? Hoe dan? Hoe? Ik wil dit niet!

Het Syndroom van Ohtahara wordt bij Jasper vastgesteld. Mark wil het liefst vluchten. Hier hadden ze niet om gevraagd. Hij niet, zijn vrouw niet en Jasper al helemaal niet. Dit is niet hoe zij het leven als gezin zich hadden voorgesteld. Maar Jasper is er. Hoewel het leven op zijn kop staat en de komst van Jasper druk op de relatie legt, blijft Mark.

Een riskante operatie

Drie jaar. Mijn jongen is drie jaar geworden! Maar die toevallen blijven maar komen. We hebben gehoord over een operatie aan de hersenen. Het is riskant, maar er is een kans dat de toevallen iets afnemen. Zo riskant dat en een kans is dat Jasper de operatie niet overleeft. Maar ja, dit is ook geen leven voor hem. We geven het een kans. Op hoop van zegen. Of een zachte dood...

Jasper doorstaat de operatie. En wonderbaarlijk genoeg zijn de toevallen niet afgenomen, maar ze blijven helemaal uit. En weet je wat het mooiste is? Na die operatie hebben we voor het eerst zijn stem gehoord. Voor het eerst maakte onze Jasper een geluid. Ik kan wel niet met hem voetballen, maar deze jongen is mooi wel mijn zoon!

Mark leert steeds meer van zijn zoon te houden. Een zoon die hem spiegels voor houdt. Die hem zonder woorden leert authentiek te zijn. Door Jasper is Mark veranderd. Hij heeft een andere kijk op het leven gekregen en een andere carrière gekozen. Ondertussen is Jasper achttien. Mark is trots op hem. Trots op zijn hele gezin, want hij heeft nog twee prachtige kinderen gekregen. Maar Jasper blijft het kind dat hem vader maakte. En het kind dat hem geleerd heeft waar het leven werkelijk om draait.

Een voorstelling vol lessen

Die lessen deelt Mark tijdens de voorstelling Ode aan Jasper. Een intieme voorstelling, die een blik op het leven van Mark werpt en waaraan Jasper op het podium een geheel eigen bijdrage levert. De voorstelling is al vier keer uitverkocht, maar komend theaterseizoen nog te bekijken in onder andere Eindhoven en Groningen. Ga naar deze website voor meer informatie en speeldata.

Download de folder (pdf)

Bron: Ode aan Jasper
Foto: Willem Schalekamp

Lees verder