Toon zoekbalkToon menu

Kijktip 2DOC: Zorg om Daan 15/11/2016

In 2014 nemen Jacomien en Paul de moeilijkste beslissing van hun leven. Hun 12-jarige zoon Daan moet het huis uit. De zorg voor hun meervoudig beperkte zoon wordt te zwaar. Filmmaakster Nan Rosens volgde het gezin twee jaar lang tijdens hun zoektocht naar een geschikt vervangend thuis voor Daan. Kijk 28 november naar de documentaire 'Zorg om Daan'.

Zorg om Daan

Daan werd gezond geboren, maar kreeg als baby een hersenbloeding. Als gevolg daarvan is hij spastisch, zit hij in een rolstoel, ziet hij slecht, spreekt mondjesmaat, heeft epilepsie en een verstandelijk vermogen van een kind van drie. Met vallen en opstaan, inventiviteit en humor lukte het Jacomien en Paul het gezin bij elkaar te houden. Jacomien wilde de intensieve zorg voor hun meervoudig beperkte zoon graag volhouden tot rond zijn 18e jaar. 'Omdat we vinden dat een kind thuis hoort bij zijn ouders. Maar onze trukendoos is leeg. Als de één niet meer kon, sleepte de ander hem erdoorheen, maar opeens konden we allebei niet meer. We waren zo moe.'

Hobbelige en emotionele zoektocht

De 2Doc-documentaire 'Zorg om Daan' laat hun hobbelige en emotionele tocht zien, op een flinterdun laagje van hun laatste krachten. Waarmee worstelen Daans ouders nu zij hun kwetsbare ‘driejarige’ uit huis plaatsen? Wat willen ze voor hem en kunnen zij dat ook vinden? En hoe reageert Daan zelf? Zorg om Daan is een film van Nan Rosens en Rosensmedia voor KRO-NCRV, in samenwerking met de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). 

Lees verder