Toon zoekbalkToon menu

Onderzoek naar revalidatie jongeren met NAH 15/11/2016

Hoe verloopt de revalidatie van kinderen, jongeren en gezinnen die te maken krijgen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)? Welke factoren beïnvloeden het herstel? Sophia Revalidatie brengt met onderzoek ‘Meedoen?!’ het revalidatieproces in kaart.

Onderzoek revalidatie NAH

Bij revalidatie van NAH is het een belangrijk doel om de revalidant en zijn gezin optimaal te laten participeren. Er is nog weinig bekend over de lange termijn gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Met name bij kinderen (4-12 jaar) en jongeren (13-25 jaar), die na de diagnose NAH zijn aangemeld in een revalidatiecentrum. Evenmin is duidelijk welke factoren bepalen of een kind of jongere zich beter of minder goed redt thuis, op school en in de samenleving.

Factoren die revalidatie beïnvloeden

De studie ‘Meedoen?!’ verkent het verloop van participatie(problemen) en gezinsimpact bij kinderen en jongeren die worden behandeld in een revalidatiecentrum. Ook kijken de onderzoekers naar de factoren die op dit verloop van invloed kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan letsel-, kind-, gezins-, omgevingskenmerken.

Digitale vragenlijsten

Dertien revalidatiecentra in Nederland nemen deel aan dit onderzoek. Bij aanmelding van een nieuwe patiënt nemen zij een set vragenlijsten af en doen een meting. Na toestemming van de jongere en zijn ouders worden de digitale vragenlijsten na 12 en 24 maanden nogmaals toegestuurd en ingevuld door ouder(s) en de jongere. Liefst ook door een andere persoon uit de directe omgeving, zoals een leerkracht, zus of tante.

Lees verder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.