Toon zoekbalkToon menu

Verhalenbundel 'Een pil tegen roepen, Feiten en fabels rond psychofarmaca’ 26/04/2017

In de gehandicapten- en ouderenzorg worden psychofarmaca nog te vaak en te gemakkelijk voorgeschreven bij onbegrepen gedrag. Dat moet en kan anders. Om op te roepen tot actie schreven Vilans adviseurs Jeroen Schumacher en Anne-Mieke den Ouden het boekje ‘Een pil tegen roepen, Feiten en fabels rond psychofarmaca’.

Psychofarmaca feiten en fabels

Het boekje staat vol met alledaagse verhalen over mensen met een beperking en ouderen met onbegrepen gedrag. Je leest hoe hun verzorgenden, artsen, persoonlijk begeleiders en psychologen - vaak met een simpele ingeving - dat gedrag proberen te begrijpen en zo het verschil voor hen maken.

Cliënten helpen ontsnappen uit de chemische fixatie

In de inleiding lees je dat het boekje ook bedoeld is als aanmoediging voor de vele medewerkers in de zorg die met een ongelofelijke volharding en precieze observaties mensen soms letterlijk weer in beweging krijgen. “Zij helpen hun cliënten te ontsnappen uit de chemische fixatie door pillen en druppels die niet - of vaak juist veel meer - doen wat we ervan verwachten”, aldus de auteurs.

Landelijk programma Bewust gebruik psychofarmaca

Het boekje is ontwikkeld in het kader van het programma ‘Beter af met minder? Bewust gebruik psychofarmaca’. Binnen dat programma ondersteunt Vilans 30 organisaties in de gehandicapten- en ouderenzorg bij het afbouwen van psychofarmacagebruik. De 15 organisaties in de ouderenzorg zijn in 2016 gestart. De eerste deelnemers uit de verstandelijke gehandicaptenzorg zijn recent in 2017 gestart. Er is nog ruimte voor enkele organisaties in de gehandicaptensector om mee te doen.

Download het boekje

Lees ook over gedragsmedicatie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.