Toon zoekbalkToon menu

Politieke partijen unaniem voor hulp in stemhokje 13/02/2017

Op de Landelijke Kiezersdag voor mensen met een licht verstandelijke beperking gaven 10 politieke partijen aan dat zij voor hulp in het stemhokje voor deze doelgroep zijn.

Landelijk Verkiezingsdag: LVB en stemmen

Mensen met een licht verstandelijke beperking willen graag gebruikmaken van hun stemrecht. Voor hen is het echter vaak lastig om verkiezingsprogramma’s te begrijpen. Ook weten ze vaak niet hoe het stemmen in zijn werk gaat. Daarom organiseerden ProDemos en MEE NL voor de tweede maal de Landelijke Kiezersdag. 150 mensen met een LVB leerden in workshops wat democratie is, oefenden met stemmen en kregen rondleidingen over het Binnenhof.

Debat over toegankelijkheid van informatie

Onderdeel van de Landelijke Kiezersdag was een politiek debat over thema's als onderwijs, zorg en toegankelijkheid van informatie. Alle 10 aanwezige partijen (SP, GroenLinks, VVD, PvdA, CDA, D66, CU, PvdD, SGP en 50Plus) spraken zich unaniem uit voor hulp in het stemhokje.

Renske Leijten wint Klip&Klaar-prijs

Na het debat werd Renske Leijten gekozen tot politicus die het meest begrijpelijk formuleert. Het SP-Kamerlid ontving daarvoor de Klip & Klaarprijs. Volgens Jade Haakman, woordvoerder Fonds Verstandelijk Gehandicapten (FVG) "Kon Renske goed en helder vertellen waar haar partij voor staat."

Stem jij ook?

De Landelijke Kiezersdag is onderdeel van het project 'Stem jij ook?', een samenwerkingsproject van MEE NL en ProDemos om mensen met een licht verstandelijke beperking en zwakbegaafden politiek bewust te maken en hen te leren stemmen. Andere onderdelen zijn: regionale workshops, de gratis ‘Stem-jij-ook-verkiezingskrant’ en de website.

Foto: Bart van Vliet

Lees meer over de verkiezingen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.