Toon zoekbalkToon menu

VU start onderzoekscentrum Antroposofische zorgverlening 08/02/2017

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) start een onderzoekscentrum op het gebied van Antroposofische zorgverlening. Het onderzoek richt zich op de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking en ouderen en het ontwikkelen van kennis voor de zorgprofessionals. Daarnaast richt het onderzoek zich op het verbeteren van de kwaliteit van de zorg en ondersteuning van de zorgprofessionals in hun werk.

Vrije Universiteit Amsterdam

Samenwerking Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders

De VU werkt in dit nieuwe onderzoekscentrum samen met de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ). Daarnaast werkt het centrum samen met zorgprofessionals die zelf onderzoek uitvoeren of dat willen gaan doen. Het centrum heeft hierin een overkoepelende en coördinerende rol. Het nieuwe onderzoekscentrum vervangt de voormalige Bernard Lievegoed Leerstoel.

Verbeteren kwaliteit van zorg

Het onderzoek richt zich vooral op de concretisering van de antroposofische visie in de praktijk en op het evalueren daarvan. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld de wederkerigheid in de zorgrelatie, de werking van rituelen, de werking van zelfsturende teams op de eigen regie en zelfstandigheid van cliënten, zingeving bij dementie en stervensbegeleiding.

Antroposofische zorg in Nederland

In Nederland bestaat een breed en verspreid netwerk van antroposofische zorginstellingen. Gezamenlijk verlenen zij zorg in de vorm van wonen en werken aan meer dan 3000 cliënten. Ruim 4000 professionals zijn werkzaam in de instellingen die variëren van grote organisaties tot zorgboerderijen. Het onderzoekscentrum wordt medegefinancierd door diverse fondsen zoals de Iona Stichting, het Raphaëlfonds en de Stichting ter Bevordering van de Heilpedagogie.

Lees meer over onderzoek

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.