Toon zoekbalkToon menu

Bepaal de impact van vrijheidsbeperkende maatregelen 13/01/2017

Een bedhek, huisregels of de koelkast die op slot zit. Wat de een ziet als een zware vrijheidsbeperkende maatregel, is voor een ander veel vanzelfsprekender om in te zetten. Wanneer zet je een maatregel in om de veiligheid van een cliënt te waarborgen en hoe kan je de vrijheid voor de cliënt vergroten? Vilans ontwikkelde het strokenspel om op een speelse manier de impact van verschillende maatregelen te bespreken.

 

In gesprek

Het strokenspel is bedoeld om met elkaar in gesprek te gaan over lichte en zware vrijheidsbeperkende maatregelen. Het spel richt zich op medewerkers, cliënten en familieleden. Het bestaat uit een aantal stroken met daarop verschillende vrijheidsbeperkende maatregelen, van isoleerruimte tot een bedhek. Strokenspel

Uitgangspunt is het uitwisselen van ideeën over vrijheidsbeperking. Het kan helpen te bepalen hoe zwaar een maatregel is, te zoeken naar alternatieven en kritisch te blijven op de maatregelen die worden toegepast. Deelnemers leren elkaars kijk op vrijheid kennen.

Het Strokenspel is gratis te downloaden op de website van Vilans.

‘Als we het spel spelen ontstaat er veel discussie omdat we er als groep niet altijd uitkomen wat nu een lichte of zware maatregel is. Op gegeven moment kom je tot de conclusie dat dit bijna niet te doen is, iedereen ervaart vrijheidsbeperkende maatregelen verschillend.’ Aldus een medewerker uit de gehandicaptensector. 

Meer tools om te werken aan vrijheid

Wij verzamelden deze en tientallen andere tools om te werken aan meer vrijheid in de inspiratiebox van Samen op weg naar vrijheid. Heb jij ook een goede ervaring met een tool of een leuk middel om te werken aan vrijheidsvergroting? Laat het ons weten, dan voegen wij het toe aan de inspiratiebox!

Bekijk de inspiratiebox met alle tools

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.