Toon zoekbalkToon menu

Bluiminck wil e-learning voor ouders 26/07/2017

VGN-directeur Frank Bluiminck wil dat de ouders van mensen met een beperking de mogelijkheid krijgen om deel te nemen aan bijscholingstrajecten. Dit schrijft hij in zijn blog op Skipr.

Bluiminck-VGN-directeur-gehandicaptenzorg-ouders-beperking-blog-skipr

Zorgorganisaties

Zorgorganisaties in de gehandicaptenzorg zouden deze mogelijkheid moeten aanbieden, aldus Bluiminck. Als reden noemt hij aan dat het zo voor hen mogelijk wordt om mee te profiteren van nieuwe kennis en inzichten vanuit de branche.

'Bied ouders uitzicht op een tweede loopbaan.'

Gehandicaptenzorg op maat

Een bericht op de website van tv-programma De Monitor aanzet vormde voor zijn idee. Een moeder vertelt in dat bericht over haar kind met een erfelijke spierziekte. Ze had haar goedbetaalde baan opgezegd - om met behulp van een pgb - te zorgen voor haar dochter. Na acht jaar komt haar dochter in de laatste levensfase terecht. Naast de verwerking van alle pijn en verdriet dient zich een ander probleem aan, namelijk een financieel zwart gat.

Tweede loopbaan

Het is belangrijk dat er met de toekomst van deze ouders wordt meegedacht. De gehandicaptenzorg kan de moeder - zoals bovenstaand beschreven - een nieuwe loopbaan aanbieden. Ervaring kan volgens hem meewegen in een zogeheten EVC-traject (Erkenning van eerder Verworven Competenties), die het mensen met relevante ervaring mogelijk maakt snel aan het werk te komen.

Start met e-learning

Bluiminck stelt zichzelf hierbij een kritische vraag: ‘Maar waarom zou je wachten met het bijscholen van ouders, totdat zij tijd hebben om weer aan het werk te gaan?' Dit brengt hem op het idee om een bijscholingstraject aan te bieden in de vorm van een e-learning. Ouders kunnen zo al eerder meeprofiteren van bijscholingsactiviteiten die door de branche erkend zijn.

E-learnshop

'Als sector hebben we de VGN e-learnshop opgericht, waarin verschillende zorgorganisaties de e-learnmodules met elkaar delen die zij hebben ontwikkeld. Er wordt nu een plan ontwikkeld dat er voor zorgt dat organisaties die deelnemen de modules - zonder vergoeding - onbeperkt kunnen aanbieden aan hun medewerkers. Waarom dan ook niet aan mantelzorgers?’

Bron: VGN

Lees ook:

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.