Toon zoekbalkToon menu

Doorbraak: Micro-infarcten in hersenen zichtbaar via 'gewone' MRI 17/07/2017

Een internationale groep neurologen heeft aangetoond dat het mogelijk is om micro-infarcten in de hersenen zichtbaar te maken met behulp van 'de gewone' MRI. Dit is van belang om onderzoek te doen in de datasets naar de klinische betekenis van laesies, de prognostische waarde ervan, risicofactoren en preventie.

niet-aangeboren-hersenletsel-nah-micro-infacten-hersenen-zichtbaar

Het onderzoek is gedaan onder leiding van hoogleraar neurologie Geert Jan Biessels (UMC Utrecht).

Hersennetwerken

Meer 50 procent van de patiënten met dementie heeft micro-infarcten bleek uit post-mortemonderzoek. Deze kleinschalige infarcten verstoren het hersennetwerk, waardoor er negatieve effecten in de hersenen optreden. Vijf jaar geleden lukte het de groep van hoogleraar Biessels al om de micro-infacten goed in beeld te brengen op de 7 Tesla MRI. Dankzij vervolgonderzoek lukt dit nu ook op de 'gewone' 3 Telsa MRI.

‘Met internationale collega’s hebben we nu standaarden afgesproken hoe je die micro-infarcten kunt aantonen. Daarnaast hebben we samen met de Technische Universiteit Eindhoven een softwareprogramma ontwikkeld waarmee deze kleine infarcten automatisch kunnen worden gedetecteerd. Met deze ontwikkelingen zal het veld in een stroomversnelling komen', aldus Biessels.

Oorzaak van de micro-infarcten

Volgens Biessels zijn er erschillende aandoeningen die aanzet geven tot micro-infarcten:

‘Het is sterk afhankelijk van de setting waarin je patiënten ziet. Twee voorbeelden: bij patiënten met hartproblemen zullen kleine embolieën vanuit het hart de oorzaak zijn. Bij mensen met grote hersenbloedingen kunnen de micro-infarcten veroorzaakt worden door cerebrale amyloïdangiopathie. Dat heeft tot gevolg dat er geen eenduidige preventiestrategie zal zijn, maar dat afhankelijk van de setting maatwerk nodig is. Zo weten we nu al dat het cholesterolgehalte of glucosewaarden waarschijnlijk geen invloed hebben op het ontstaan van deze infarcten en dat dus de bestaande preventieprogramma’s, die zijn ontwikkeld om schade aan de grote vaten te voorkomen, hier niet van toepassing zijn.’

Bron: Medisch Contact

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.