Toon zoekbalkToon menu

Doorstart landelijke coördinatie Integrale Vroeghulp 18/07/2017

Per 1 juli heeft het ministerie van VWS groen licht gegeven voor de doorstart van de landelijke coördinatie van Integrale Vroeghulp (IVH). Hiermee wordt erkend dat het snel en passend inschakelen van integrale hulp voor het jonge kind met complexe problemen onmisbaar is en een nieuwe impuls nodig heeft in deze tijden van transformatie.

doorstart-landelijke-coordinatie-integrale-vroeghulp

Expertise van het jonge kind

De transformatie in het jeugddomein maakt namelijk dat er veel beweging in de regio’s is, omtrent de IVH netwerken. De expertise van het jonge kind wordt veelal geïntegreerd in de wijkteams. Daarom is het van belang om krachten te bundelen om de integrale hulp aan het jonge kind te bevorderen. Ouders hebben namelijk specifieke kennis nodig in de meest kwetsbare fase van het leven van hun jonge kind.

Nederlands Centrum Jeugdgezondheid NCJ

In juni is afscheid genomen van Susan Osterop, die meer dan 8 jaar op een zeer deskundige en constructieve wijze de aanjager is geweest van IVH. Vanaf nu ligt de landelijk coördinatie bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ). Het is NCJ is uitvoerend, echter de doorstart van IVH is een samenwerking tussen MEE NL, Nji, VNG, VGN, NCJ, en de oudervertegenwoordiging. Zij hebben aangegeven dat ze vanuit hun organisaties mede verantwoordelijk willen zijn voor een goede hernieuwde inbedding. Zij gaan door in de IVH Partnerraad.

Overdracht landelijke activiteiten

De resterende maanden in 2017 zullen in het teken staan van het realiseren van de overdracht van de landelijke activiteiten en de borging van de kennisfunctie IVH. Hierbij blijft de kennis, op basis van de uitgangspunten en bouwstenen, over IVH beschikbaar voor ouders, voor professionals en voor gemeenten. Er zal een meerjarig projectplan worden opgezet. Doorontwikkeling en verstevigen van IVH in Nederland is hierbij van groot belang.

Bron: Mee.nl

Lees ook:

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.